DISTRIBUIȚI
YouTube

Venezueleni furioşi au protestat miercuri la Miami, statul american Florida, în faţa restaurantului deţinut de celebrul bucătar turc Nusret Gokce, supranumit „Salt Bae”, care l-a primit în urmă cu câteva zile în restaurantul său de lux din Istanbul pe preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, a cărui ţară este cufundată într-o gravă criză economică, informează joi AFP, potrivit agerpres.

Potrivit CBS Miami, la protest au participat circa 100 de persoane.


Vezi şi: Probleme mari pentru un avion de pasageri indian. 30 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale – VIDEO

Imagini video cu Maduro savurând bucăţi de carne preparate de bucătarul turc au provocat indignare în Venezuela, care se confruntă cu un exod în masă în condiţiile în care ţara este sufocată de penurii.

Festinul lui Maduro a arătat „o lipsă de respect pentru toţi venezuelenii”, a declarat Yadira Weir, o învăţătoare ieşită la pensie. În vârstă de 70 de ani, ea a sosit la Miami în iulie şi a găsit de lucru ca menajeră pentru a trimite bani familiei sale rămase în ţară.

„Acest restaurant susţine un dictator venezuelean şi un traficant de droguri, în timp ce poporul său moarte de foame şi boli”, se putea citi pe o pancartă din mâinile unui manifestant, potrivit AFP.

„Suntem înfometaţi, nu există medicamente, oamenii mănâncă din gunoaie”, a explicat o altă manifestantă, Lucy Arroe, 65 de ani. „Nu este normal ca el (Maduro) să-şi ofere luxul de a mânca enorme bucăţi de carne”, a adăugat aceasta.

Un fel de mâncare la Nusr-Et, reţeaua de restaurante a lui „Salt Bae”, constă între 70 şi 250 de dolari, potrivit mass-media în domeniu, adică între două şi opt salarii minime din Venezuela.

Site-ul Yelp de opinii şi recenzii din partea utilizatorilor a fost inundat de comentarii furioase şi a fost nevoit în final să-şi închidă secţiunea de comentarii asupra restaurantului, informează cotidianul hispanofon Nuevo Herald.

Citeşte şi: Liderii UE au făcut progrese minore în discuţiile privind migraţia

O manifestaţie a avut de asemenea loc marţi, în faţa restaurantului din New York al lui Nusret Gokce.

Şeful statului venezuelean a explicat că el a făcut o escală la Istanbul pentru a răspunde unei invitaţii la masă din partea autorităţilor turce, în timp ce se întorcea luni din vizita sa în China, unde s-a dus să caute finanţări.

Venezuelenii, sufocaţi de criza economică, suferă penurii de produsele de primă necesitate, inclusiv de medicamente şi produse alimentare. Potrivit unui studiu realizat de principalele universităţi din Venezuela, 60% dintre locuitorii acestei ţări au pierdut în medie 11 kilograme, din cauza regimului alimentar sărac în proteine.