DISTRIBUIȚI

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte, al cărui război controversat împotriva drogurilor a dus la moartea a 5.000 de presupuşi traficanţi şi consumatori de stupefiante de când a preluat puterea în 2016, a spus luni că a folosit marijuana pentru a rămâne treaz, însă imediat a precizat că a glumit, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Comentariul său va deranja cu siguranţă familiile victimelor războiului împotriva narcoticelor. Marijuana este ilegală în Filipine.


Citeşte şi: Un avion al ONU va evacua rebelii houthi răniţi în Yemen

„Folosesc marijuana ca să mă ţină treaz”, a declarat Duterte într-un discurs, plângându-se în legătură cu summitul de luna trecută al Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).

În Singapore, el a evitat unele întâlniri şi a mai tras câte un pui de somn pentru a mai recupera din timpul nedormit, potrivit purtătorului său de cuvânt.

„Cu cât lucrurile devin mai intense, cu atât dormi mai greu, pentru că trebuie să recuperezi cu prezentările”, a spus Duterte.

După discurs, Duterte le-a declarat jurnaliştilor că a glumit, dar un activist pentru drepturile omului a criticat o astfel de încercare de umor.

Citeşte şi: CĂLĂUL jihadiştilor a fost lichidat în Siria

„Acest lucru cu siguranţă va înfuria şi mai mult familiile. Există o ruptură între ce a recunoscut preşedintele că a făcut şi ce a spus că le face celor care consumă droguri”, a declarat pentru Reuters Carlos Conde, cercetător filipinez al organizaţiei Human Rights Watch (HRW), cu sediul la New York.

„Acum, dacă preşedintele a recunoscut, fie şi în glumă, acest lucru subminează credibilitatea” întregii campanii, a adăugat el.