DISTRIBUIȚI

Preşedintele francez Emmanuel Macron a avut joi o convorbire telefonică cu premierul australian Scott Morrison şi i-a cerut acestuia compensaţii pentru a restabili relaţia bilaterală după ce Australia a reziliat un important contract de achiziţie a unor submarine produse de Franţa, relatează agenţiile AFP şi EFE, menţionând un comunicat al preşedinţiei franceze, potrivit agerpres.

Statele Unite, Marea Britanie şi Australia au negociat în secret un pact militar pentru a contracara China. În urma încheierii acestei alianţe, anunţate luna trecută sub numele de AUKUS, Australia s-a angajat să cumpere submarine americane cu propulsie nucleară şi, prin urmare, a anulat un contract semnat cu Franţa pentru achiziţia a 12 submarine convenţionale, contract al cărui întreg pachet avea valoare de circa 56 de miliarde de euro.


Citeşte şi: Preşedinta Taiwanului are încredere în SUA – Black News

Franţa a reacţionat vehement după această decizie, şi-a rechemat ambasadorul de la Washington – revenit între timp la post după o discuţie telefonică a preşedinţilor Emmanuel Macron şi Joe Biden -, iar ministrul Le Drian a acuzat SUA de ”o lovitură pe la spate”.

Conform lui Macron, decizia autorităţilor de la Canberra a ”rupt relaţia de încredere” între Franţa şi Australia şi, în opinia sa, acum guvernul australian ar trebui ”să propună acţiuni concrete” prin care să-şi demonstreze voinţa de a ”redefini bazele” acestei relaţii şi de a continua acţiunea comună în regiunea indo-pacifică.

Citeşte şi: Centrul Carter trimite o echipă de observatori pentru alegerile din Venezuela – Black News

În paralel, compania franceză Naval Group, care urma să producă cele 12 submarine, a declarat că va trimite Australiei ”factura” pentru plata cheltuielilor pe care această companie susţine că le-a angajat în vederea onorării contractului care între timp a fost reziliat.

Pe de altă parte, Macron a profitat de discuţia cu Morrison pentru a-i cere acestuia ”măsuri ambiţioase” de combatere a schimbărilor climatice, solicitându-i concret ca Australia să renunţe la extracţia, prelucrarea şi exportul cărbunelui.