DISTRIBUIȚI
epa

Duma de Stat a Rusiei (camera inferioară a parlamentului federal) va cere Ministerului de Externe rus să ia în considerare revocarea dreptului de a activa pe teritoriul Federaţiei Ruse pentru postul de radio Deutsche Welle, afirmând că acesta ar fi încălcat legislaţia rusă, potrivit Reuters şi agenţiilor de presă ruse, care citează un deputat rus, relatează și agerpres.

Parlamentarul Vasili Piskarev, şeful Comisiei din Dumă pentru cercetarea faptelor de amestec a ţărilor străine în afacerile interne ale Federaţiei Ruse, a afirmat că o anchetă parlamentară a identificat cazuri când Deutsche Welle i-a îndemnat pe ruşi să participe la un protest neautorizat în această vară, conform agenţiilor de presă TASS, RIA Novosti şi altele.


Citește și: SUA trimit 200 de militari și baterii Patriot în Arabia Saudită

În urma unor verificări, potrivit acestuia, au fost scoase la iveală ‘toate caracteristicile de agent străin’, în special presupusa ‘justificare a extremismului’. O comisie a Dumei de Stat va reexamina acreditarea pentru postul de radio german şi a canalului de televiziune Deutsche Welle.

Materialele comisiei vor fi trimise Ministerului de Justiţie rus pentru a analiza problema atribuirii pentru Deutsche Welle a ‘statutului de agent străin’. Din 2017, o lege permite încadrarea tuturor media internaţionale care operează în Rusia ca ‘agent străin’, conform unei decizii a Ministerului Justiţiei.

Piskarev a mai spus că o anchetă parlamentară va analiza de asemenea dacă filiala din Rusia a postului britanic de radio BBC şi Radio Liberty, finanţat de SUA, au încălcat legislaţia rusă. Vor fi supuse verificării şi portalurile ruseşti de opoziţie Meduza şi Current Time. Mai mult, comisia parlamentară respectivă susţine că Facebook şi Google ar fi difuzat reclame politice în sâmbăta dinaintea alegerilor locale din Rusia, ceea ce este interzis prin lege, şi ar putea face de asemenea obiectul unei verificări.

Citește și: Aproape jumătate dintre austrieci vor limitarea drepturilor pentru musulmani

Comisia parlamentară de anchetă a posibilelor interferenţe în afacerile interne ale Federaţiei Ruse a fost creată în Duma de Stat în luna august pe fondul amplelor manifestaţii din vară de la Moscova, în semn de protest faţă de interzicerea candidaţilor independenţi de a participa la alegerile municipale din capitala rusă. Ministerul de Externe rus a declarat atunci că suspectează mass-media străine şi misiunile diplomatice occidentale de amestec în politica internă a Rusiei în ceea ce priveşte ‘acoperirea manifestaţiilor neautorizate’, potrivit Meduza.