DISTRIBUIȚI

Titlurile din presa franceză se referă luni la „duelul” sau „confruntarea” din turul al doilea al alegerilor prezidenţiale între preşedintele Emmanuel Macron, aflat la sfârşit de mandat, şi contracandidata de extremă dreapta Marine Le Pen, consemnează AFP, potrivit agerpres.

„Meci retur”, titrează Le Parisien/Aujourd’hui en France, adăugând, ca la evenimentele sportive, „avantaj Macron”.


Citeşte şi: Kaczynski acuză Rusia pentru tragedia aviatică de la Smolensk – Black News

„Meciul Macron-Le Pen, acest meci retur pe care se pare că francezii nu îl voiau, va avea totuşi loc”, observă Alexis Brezet în Le Figaro.

Ziarele de dreapta îşi exprimă dezamăgirea. „De data aceasta, chiar e de temut”, titrează Liberation pe prima pagină, pe fond negru.

„Pas elle” („Nu ea”), scrie mare L’Humanite, unde cele două litere ‘l’ din „elle” sunt în formă de flăcări, ca în logo-ul Adunării Naţionale, formaţiunea condusă de Le Pen.

Alte publicaţii naţionale şi regionale anunţă sobru rezultatul primului dur, desfăşurat duminică. Nord Eclair titrează „Înfruntarea”, La Croix – „Confruntarea”, Sud Ouest – „Din nou faţă în faţă”.

Les Echos, L’Est Republicain, Le Figaro şi Midi Libre folosesc într-un fel sau altul cuvântul „duel”. La Voix du Nord observă: „Acelaşi afiş, alt duel”. „Duel neschimbat într-un peisaj răscolit”, este însă punctul de vedere din La Marseillaise.

Pe primele pagini, în aproape toate cazurile, apar fotografiile celor doi candidaţi clasaţi pe primele locuri în turul întâi şi care vor participa la turul al doilea din 24 aprilie.

„Tot ei…”, nu îşi ascunde dezamăgirea Corse Matine, unde editorialiştii comentează deruta din rândul electoratului.

Sophie Leclanche scrie în La Montagne că „perturbarea şi social-populismul se regăsesc faţă în faţă după un prim tur (aproape) decis dinainte şi după o campanie apatică, dacă nu chiar mută. Ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic în ultimul mandat de cinci ani, marcat de evenimentele cele mai îngrijorătoare pe care le-a trăit ţara în ultimele decenii”.

În La Croix, Jerome Chapuis observă că se confirmă „clivajul periculos instalat la ultimele alegeri prezidenţiale”.

Citeşte şi: Emmanuel Macron este favorit în turul al doilea al prezidenţialelor din Franţa – Black News

Are Marine Le Pen şanse să ajungă la Palatul Elysee? Politic, „problema pentru şeful statului, care a favorizat explozia peisajului politic, este de a şti pe cine să se sprijine în turul al doilea”, constată Hubert Coudurier în Le Telegramme. El apreciază că extremista de dreapta poate ajunge preşedintă dacă „nu ratează examenul oral pentru nota de trecere la dezbaterea între finalişti”.

În Courrier Picard, editorialistul David Guevart notează, sub titlul „Macron, la limită”, că actualul preşedinte „beneficiază de un talisman pentru imunitate: războiul din Ucraina l-ar fi împiedicat să participe la dezbateri, să îşi justifice bilanţul sau să prezinte un program. L-a folosit în turul întâi, nu va putea să facă uz de el în cel de-al doilea. Va trebui să urce în ring”.