DISTRIBUIȚI
Twitter

Cele două atacuri care s-au soldat cu 14 morţi şi 75 de răniţi, luni, în insula Jolo din sudul Filipinelor au fost atentate sinucigaşe comise de doi kamikaze, a anunţat marţi comandantul armatei filipineze, Cirilito Sobejana, cerând să se impună legea marţială, relatează AFP , potrivit agerpres.

Declaraţiile martorilor şi imaginile de pe camerele de supraveghere au arătat că prima explozie, atribuită iniţial unui dispozitiv improvizat plasat pe o motocicletă, a fost declanşată de un kamikaze, a declarat generalul locotenent Cirilito Sobejana.


Citește șl: Discuţii ‘constructive’ între Iran şi AIEA

„Acest lucru a fost confirmat”, a subliniat el în faţa presei.

Această primă explozie a fost urmată o oră mai târziu pe aceeaşi stradă din oraşul Jolo de o a doua declanşată de o femeie care şi-a detonat centura cu explozibili.

Opt membri ai forţelor de securitate şi şase civili au fost ucişi în aceste două atentate aparent coordonate şi care nu au fost încă revendicate.

Luni, un responsabil al armatei, locotenent colonel Ronaldo Mateo a declarat că organizaţia jihadistă Abu Sayyaf este ”foarte probabil” organizatorul dublului atentat.

Generalul Sobejana a cerut impunerea legii marţiale pentru a permite ”revenirea la normalitate” şi pentru ca armata ”să poată controla în mod real deplasările oamenilor”.

Anterior, Cirilito Sobejana a afirmat că autorităţile analizează posibilitatea ca autorii atentatelor să fie două femei care se aflau sub supraveghere. Este vorba despre văduva indoneziană a primului atentator sinucigaş filipinez, Norman Lasuca, responsabil de un atac cu bombă asupra unei tabere militare în Jolo în iunie 2019, soldat cu şase morţi, şi despre soţia filipineză a lui Abu Talha, un lider al grupării teroriste Abu Sayyaf.

Citește șl: Pompeo a plecat spre Sudan, la bordul ‘primului zbor oficial direct’ între Tel Aviv şi Khartoum

Organizaţia islamistă Abu Sayyaf, considerată organizaţie teroristă de către Washington, este formată dintr-o reţea de militanţi cărora li se atribuie atacuri teroriste sângeroase şi răpiri ale unor turişti străini şi misionari creştini.

Exploziile de luni au avut loc în apropierea unei catedrale catolice din Jolo, unde două atentate sinucigaşe s-au soldat cu 21 de morţi în ianuarie 2019. Aceste atacuri au fost atribuite unei grupări legate de Abu Sayyaf.