DISTRIBUIȚI
REUTERS

Cel puţin 14 persoane şi-au pierdut viaţa marţi în urma exploziei a două bombe în oraşul Bamyan (centrul Afganistanului), acest dublu atac fiind considerat drept cel mai sângeros din ultima perioadă în această ţară, au anunţat responsabili afgani, citaţi de France Presse, potrivit agerpres.   

„Paisprezece persoane au fost ucise, iar alte 45 rănite în explozia” a două bombe, a declarat Zabardast Safi, şeful poliţiei din Bamiyan, precizând că 13 civili şi un agent de circulaţie figurează printre victime.


Citește și : Poliția germană a întrerupt o înmormântare la care participau 400 de persoane

Purtătorul de cuvânt al poliţiei, Reza Yosufi, a adăugat că bombele fuseseră plasate în două locuri diferite.

Tareq Arian, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, a confirmat bilanţul respectiv.

Celebră pentru cele două statui gigantice ale lui Buddha distruse în 2001 de talibani, provincia Bamiyan este considerată mai puţin periculoasă şi printre cele mai puţin conservatoare din ţară. Această zonă montană era frecventată în special de turiştii străini şi găzduia competiţii de schi.

Citește și : Austria înregistrează un record de decese de coronavirus și anunță când va începe vaccinarea în masă a populației

Cea mai mare parte a provinciei este locuită de minoritatea şiită Hazara. Această minoritate a fost de mai multe ori ţinta grupării jihadiste Statul Islamic, în special în luna mai, când un atac a vizat o maternitate, administrată de organizaţia neguvernamentală Medici fără frontiere. Douăzeci şi cinci de persoane şi-au pierdut viaţa atunci, între care 16 mame.

Talibanii, care i-au persecutat pe hazari în timpul războiului civil din anii ’90, au negat orice implicare în atac, aminteşte AFP.