DISTRIBUIȚI
The Irish Times

Şeful diplomaţiei irlandeze Simon Coveney a acuzat guvernul britanic că respinge a priori soluţiile propuse de Uniunea Europeană referitoare la protocolul nord-irlandez anexat Acordului de retragere a Regatului Unit din UE şi că Londra mută discuţia de la soluţionarea problemelor controversate legate de documentul respectiv, informează luni DPA, potrivit agerpres.

”De fiecare dată când Uniunea Europeană vine cu noi idei şi noi propuneri pentru a încerca să rezolve problemele, acestea sunt respinse înainte de a fi prezentate şi acest lucru se întâmplă din nou în această săptămână”, a spus Coveney.


Citeşte şi: Nestlé dezvăluie creveți și ouă pe bază de plante, pe măsură ce schimbarea vegană creşte în ritm alert – Black News

Potrivit acestuia, vicepreşedintele Comisiei Europene pentru relaţii interinstituţionale, Maros Sefcovic, şi echipa sa de negociere au pregătit timp de câteva luni un pachet de măsuri, care va fi publicat miercuri, pentru a soluţiona problemele existente.

Demnitarul irlandez a făcut aceste comentarii ca răspuns la cererea ministrului britanic pentru Brexit, Stephen Barclay, de a renunţa la rolul Curţii de Justiţie a UE (CJUE) din cadrul protocolului nord-irlandez.

Într-un tweet postat în weekend, Simon Coveney a susţinut că guvernul britanic a creat o nouă ”linie roşie” în legătură cu CJUE.

Negociatorul-şef britanic pentru Brexit, David Frost, urmează să aibă marţi un discurs în care va susţine înlăturarea rolului CJUE în Irlanda de Nord.

Citeşte şi: Ţările asiatice renunţă la strategiile ‘ZERO-Covid’ – Black News

Protocolul nord-irlandez prevede că, pentru a preveni o reintroducere a frontierei fizice între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, care ar ameninţa Acordul de pace din Vinerea Mare semnat în 1998, controalele vamale se vor efectua în porturile nord-irlandeze, controale care se aplică şi pentru mărfurile venite din Marea Britanie.

Acest text, criticat pentru că ar perturba aprovizionarea Irlandei de Nord, provoacă nervozitate în interiorul comunităţii unioniste, favorabilă rămânerii acestei provincii în Regatul Unit. Guvernul britanic, care a semnat textul, a cerut renegocierea acestuia, argumentând că este inaplicabil.