DISTRIBUIȚI
The Irish Times

Ministrul irlandez de externe, Simon Coveney (foto), a afirmat că Republica Irlanda şi Marea Britanie vor coopera cu partidele nord-irlandeze în încercarea de a reinstaura executivul mixt al provinciei britanice în câteva săptâmâni, relatează agenţia Reuters, potrivit agerpres.

Irlanda de Nord nu mai are un guvern local de peste doi ani, de când naţionaliştii Sinn Fein s-au retras din executivul în care împărţeau puterea cu Partidul Democratic Unionist (DUP, probritanic).


Citește și: Cutremur puternic în sud-vestul Japoniei

Uciderea jurnalistei Lyra McKee (29 de ani) în cursul unor violenţe de către militanţi naţionalişti irlandezi a sporit presiunile asupra politicienilor de a reinstaura guvernul local.

”Am văzut, odată cu moartea Lyrei McKee şi tragedia acestui caz, ce se întâmplă când politicul nu funcţionează”, a declarat Coveney la radio BBC. ”Trebuie să îndreptăm lucrurile”, a adăugat el.

Citește și: Kim Jong Un a ordonat un exerciţiu de ‘lovitură cu rază lungă de acţiune’

”Irlanda şi Marea Britanie trebuie să lucreze împreună. Guvernele britanic şi irlandez vor colabora îndeaproape, pentru a înlătura o parte din greutăţi, cu partidele politice în câteva săptămâni, nu luni”, a afirmat ministrul irlandez.

Executivul mixt nord-irlandez este obiectivul central al acordului de pace din 1998 din Irlanda de Nord, care a pus capăt unor trei decenii de violenţe în regiune, în care şi-au pierdut viaţa 3.600 de persoane.