DISTRIBUIȚI
Pacific Standard

Ministerul american de Interne a interzis zborul dronelor sale fabricate în China sau cu componente chineze, aparate suspectate de către Washington de a prezenta un risc pentru securitatea naţională, informează France Presse, potrivit agerpres.

Ministrul David Bernhardt „reexaminează programul dronelor” în cadrul departamentului şi „a ordonat ca dronele fabricate în China sau cu componente chineze să fie consemnate la sol”, a explicat joi un purtător de cuvânt într-un comunicat, fără să precizeze motivul acestei decizii.


Citește și : După ce a rostit ‘Order!’ de 14.000 de ori în decurs de zece ani, Bercow îşi părăseşte fotoliul din Camera Comunelor

Ministerul de Interne deţine 810 drone, 786 fabricate în China şi 24 în Statele Unite cu piese chineze.

Compania chineză DJI este liderul acestei tehnologii cu 70% din piaţa mondială.

Directiva nu vizează aparatele „utilizate în prezent pentru situaţii de urgenţă, cum ar fi lupta împotriva incendiilor, operaţiunile de intervenţie sau în cazul catastrofelor naturale care ar putea pune în pericol vieţi omeneşti şi proprietăţi”, a precizat purtătorul de cuvânt.

În numele securităţii naţionale, administraţia Trump a interzis deja companiilor americane să vândă echipamente avansate către Huawei, suspectată de spionaj în beneficiul Beijingului.

Fondatorul Huawei, Ren Zhengfei, fost inginer în armata chineză, a respins în mai multe rânduri aceste acuzaţii.

În septembrie, senatorii au introdus în Congres un proiect de lege care interzice achiziţionarea de către agenţiile guvernamentale americane de drone fabricate în ţări care prezintă riscuri pentru securitatea naţională, în special din China.

În mai, Departamentul de Securitate Interna al SUA a emis o notă de alertă împotriva riscului potenţial prezentat de dronele chineze.

Guvernul american este „foarte preocupat de produsele tehnologice care introduc date americane pe teritoriul unui stat autoritar şi permit serviciilor sale de informaţii să acceadă în mod liber la aceste date sau să abuzeze de ele într-un alt mod’, indică nota, citată de mass-media.

În 2017, armata americană a interzis deja utilizarea dronelor fabricate de DJI din motive de securitate.

Citește și : Tir cu un ‘proiectil’ dinspre Fâşia Gaza spre sudul Israelului

SUA şi China sunt de 18 luni angajate într-un război comercial, într-un context de rivalitate tehnologică între cele două puteri.

DJI, fondată în 2006 la Shenzhen de un tânăr pasionat de modelism, nu are niciun concurent important în SUA după retragerea firmei californiene GoPro de pe piaţă.

La solicitarea AFP, societatea chineză nu a reacţionat la acest anunţ.