DISTRIBUIȚI
Reuters

Preşedintele SUA, Donald Trump, a evocat joi posibilitatea unei erori umane după ce o dronă de supraveghere americană a fost doborâtă de armata iraniană, în timp ce Iranul afirmă că doreşte să demonstreze în faţa ONU că drona intrase în spaţiul său aerian, relatează agenţiile AFP, Reuters şi DPA, scrie agerpres.

”Cred că Iranul a făcut probabil o greşeală – Îmi imaginez că a fost un general sau cineva care a făcut o greşeală prin doborârea acelei drone (…) Îmi vine greu să cred că a fost ceva intenţionat. S-ar putea să fi fost cineva neglijent sau prost”, a spus Trump în faţa presei.


Citește și : Biden iese la atac : Strategia lui Trump faţă de Iran este ‘un dezastru’

Întrebat despre eventuale represalii ale SUA împotriva Iranului, el a răspuns evaziv: ”Veţi afla în curând!”. Anterior apariţiei în faţa presei, Trump a postat pe Twitter un mesaj în care afirmă că ”Iranul a făcut o mare greşeală”.

Washingtonul susţine că drona de supraveghere, de tipul Global Hawk, se afla în spaţiul aerian internaţional şi a denunţat un ”atac neprovocat” al armatei iraniene. Potrivit generalului Joseph Guastella, şeful forţelor aeriene în cadrul comandamentului central american, în momentul doborârii drona se afla la 34 de kilometri de coastele iraniene.

Însă Teheranul susţine că drona a încălcat spaţiul aerian al Iranului şi afirmă că doreşte să aducă această chestiune în faţa ONU pentru a demonstra că SUA ”mint”.

În acest timp, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a declarat îngrijorat de aceste evenimente şi a cerut tuturor părţilor implicate să dea dovadă de ”reţinere maximă şi să evite orice acţiune ce ar putea inflama situaţia”

Citește și : Trump: Iranul a comis o foarte mare eroare doborând drona americană