DISTRIBUIȚI

Drepturile religioase ale angajaţilor din Statele Unite nu vor fi extinse printr-o sentinţă a Curţii Supreme: cea mai înaltă instanţă americană a respins luni recursurile în două procese pe această temă, transmite Reuters, potrivit agerpres.  

Judecătorii au refuzat audierea recursurilor făcute de doi reclamanţi – un martor al lui Iehova din statul Tennessee şi un adventist de ziua a şaptea din Florida; doar doi din cei nouă magistraţi, conservatorii Neil Gorsuch şi Samuel Alito, au exprimat o opinie separată în primul dosar, apreciind că era admisibil.


Citește și : Preşedinta Slovaciei RECUNOAŞTE meritele ostaşilor români pentru eliberarea Bratislavei

Instanţele inferioare respinseseră acuzaţiile reclamanţilor privind discriminarea ilegală pe criterii religioase. Ei şi-au acuzat angajatorii că încalcă o lege federală împotriva discriminării. Aceştia au obţinut însă câştig de cauză, reţinându-se în sentinţe că le-ar fi fost excesiv de dificil să îndeplinească cerinţele angajaţilor, adică programe de lucru care să permită respectarea obligaţiilor religioase.

Miza proceselor, până la Curtea Supremă, era Titlul VII din Legea drepturilor civile din 1964, care interzice discriminarea la locul de muncă şi din motive religioase, nu doar pe baza rasei, sexului sau originii etnice.

Citește și : Viktor Orban pune pumnul în gura presei maghiare