DISTRIBUIȚI
afp

Drepturile omului în China trec sub preşedinţia lui Xi Jinping ”perioada lor cea mai obscură” de la represiunea din Piaţa Tiananmen în anul 1989, potrivit raportului anual publicat miercuri de ONG-ul Human Rights Watch (HRW), citat de agenţia EFE, potrivit agerpres.

Raportul aminteşte că în ultimii ani un milion de uiguri şi membri ai altor minorităţi musulmane au fost arestaţi în regiunea Xinjiang, în timp ce continuă atacurile asupra libertăţilor în Hong Kong şi represiunea în zone precum Tibet şi Mongolia Interioară.


Citește și : Putin ORDONĂ vaccinarea în masă a rușilor

”Vestea bună este că a existat o reacţie fără precedent împotriva acestei represiuni, cu apariţia unor coaliţii de guverne care s-au unit în criticile la adresa Chinei”, spune directorul executiv al HRW, Kenneth Roth.

Exemple de astfel de reacţii au fost condamnarea represiunii din Xinjiang, pe care 39 de ţări, în frunte cu Germania, au exprimat-o la ultima Adunare Generală a ONU sau diminuarea numărului statelor care au susţinut China pentru obţinerea unui loc în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului.

”Sunt veşti bune întrucât guvernul chinez este preocupat de reputaţia sa internaţională, iar aceasta este modalitatea de a schimba o Chină care este mare şi puternică, însă are nevoie de o imagine bună pe care acum o pierde din cauza represiunii”, explică Kenneth Roth.

Citește și : Irlanda şi Ţările de Jos sunt principalele beneficiare ale fondurilor post-Brexit

Raportul evidenţiază şi încercările Chinei de a exercita presiuni asupra ţărilor care denunţă practicile sale, de pildă Australia, care a fost supusă unor sancţiuni economice din partea Beijingului ca represalii pentru susţinerea unei investigaţii internaţionale despre originea pandemiei COVID-19. Potrivit lui Kenneth Roth, ”Beijingul se temea că investigaţia ar fi arătat că a ascuns transmiterea virusului de la om la om în decembrie 2019 şi ianuarie 2020, în timp ce milioane de oameni au ieşit din (oraşul) Wuhan şi virusul se globaliza”.