DISTRIBUIȚI
BBC

În timp ce îndrăgostiţii din lumea întreagă sărbătoresc joi Valentine’s Day, puţini se gândesc la mediu. Totuşi, în curând ar putea fi nevoiţi să o facă. De la creşterea nivelului mărilor care ar putea inunda destinaţiile preferate pentru petrecerea lunii de miere până la modificarea tiparelor meteo ce afectează podgoriile din regiunea franceză Champagne, schimbările climatice ameninţă numeroase tradiţii romantice. Thomson Reuters Foundation aminteşte cinci dintre acestea, care se află în pericol, scrie Agerpres.

Insulele pentru luna de miere


Plajele cu nisip auriu reprezintă o escapadă preferată de cuplurile aflate în luna de miere, însă destinaţii romantice precum Bali şi Maldives sunt ameninţate de creşterea nivelului mărilor.

Citește și : O nouă ipoteză în cazul Khashoggi: Trupul jurnalistului ar fi fost incinerat într-un cuptor în consulatul saudit din Istanbul

Totodată, încălzirea oceanelor provoacă albirea coralilor, iar oamenii de ştiinţă susţin că poluarea şi pescuitul excesiv ar putea conduce la pierderea a până la 90% din recifurile lumii până în anul 2050.

Poluarea cu plastic afectează la rândul său multe state insulare. Ca urmare, Vanuatu şi Seychelles au instaurat rezervaţii marine gestionate pe plan local şi au interzis utilizarea pungilor şi a paielor din plastic.

Oraşul îndrăgostiţilor

Oraşul Paris este considerat chintesenţa iubirii. Însă, în ultimii ani, smogul a învăluit în mod regulat faimoasa metropolă determinând autorităţile să interzică periodic traficul pe Champs Elysees.

Aproape 85% din cei 10 milioane de locuitori din regiunea Paris au fost expuse în 2017 unor niveluri de poluare care au depăşit obiectivele naţionale, potrivit datelor Airparif, organismul de supraveghere a calităţii aerului în capitala Franţei.

Poluarea atmosferică este răspunzătoare de 48.000 de decese pe an în Franţa devenind al treilea cel mai important factor de deces după fumat şi consumul de alcool, potrivit unui studiu publicat în 2016 de Agenţia franceză pentru sănătate publică.

Ciocolata

În timp ce rafturile supermarketurilor gem sub greutatea cutiilor de ciocolată împachetate pompos înainte de 14 februarie, este greu să ne imaginăm că lumea ar putea rămâne vreodată fără acest produs.

Arborele de cacao preferă clima caldă însă, pentru a se dezvolta, are nevoie de ploaie şi de umbră, iar producătorii susţin că defrişările şi clima în schimbare ameninţă rezervele mondiale.

Mondelez International, compania producătoare americană din spatele mărcilor Milka şi Cadbury, a semnalat că regiunile în care se produce cacao ar putea deveni inadecvate pentru această cultură în următorii treizeci de ani în cazul în care nu vor fi luate măsuri urgente. Printre aceste zone se numără Coasta de Fildeş şi Ghana, care acoperă în prezent 60% din producţia mondială de cacao.

Şampania

Viticultorii din Champagne – regiunea din estul Franţei unde este produs faimosul vin spumant – susţin că sunt nevoiţi să recolteze strugurii mai devreme din cauza creşterii temperaturilor.

Unii dintre aceştia au început să achiziţioneze terenuri în sudul Angliei pentru a se asigura în faţa variaţiilor climatice care ar putea modifica aroma distinctă a şampaniei, băutură din care sunt vândute 310 milioane de sticle anual.

Oamenii de ştiinţă au avertizat că temperaturile globale ar putea creşte pe parcursul acestui secol cu 2 până la 4,9 grade Celsius peste valorile din perioada preindustrială, ceea ce ar putea pune presiune asupra agriculturii la nivel mondial.

Veneţia

Oraşul italian plutitor, renumit pentru călătoriile romantice cu gondola şi piaţa istorică San Marco, este ameninţat de inundaţii şi furtuni, fenomene exacerbate de schimbările climatice, conform experţilor.

Citește și : Departamentul Justiţiei din SUA a analizat DEMITEREA lui Donald Trump

Italia ridică bariere împotriva inundaţiilor pentru a proteja aşezarea fragilă, una dintre regiunile mediteraneene incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO ameninţate de eroziunea costieră şi creşterea nivelului apelor mărilor şi oceanelor.

Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei a estimat că emisiile de gaze cu efect de seră rezultate în urma activităţilor antropice ar putea conduce la creşterea nivelului apelor mărilor la nivel global cu până la 59 centimetri până în anul 2100, aminteşte Thomson Reuters Foundation.