DISTRIBUIȚI
dpa

Douăzeci de actuali sau foşti membri ai poliţiei din oraşul german Frankfurt sunt suspectaţi că au distribuit pe grupuri de discuţii propagandă neonazistă, a anunţat miercuri parchetul într-un comunicat, informează AFP, potrivit agerpres

Tot miercuri au fost efectuate percheziţii la domiciliile a şase dintre aceşti poliţişti, membri ai brigăzii de acţiuni speciale, a precizat parchetul, care a deschis o anchetă în luna aprilie.


Citește și: Captură-record de cocaină în Malta

Investigaţiile au demarat iniţial împotriva unui poliţist în vârstă de 38 de ani, suspectat de deţinere şi difuzare de imagini cu caracter pedofil.

Analizându-i telefoanele mobile, anchetatorii au avut acces la grupuri de discuţii în care poliţişti distribuiau propagandă neonazistă.

În total, 19 membri ai brigăzii de acţiuni speciale din Frankfurt şi un fost poliţist sunt vizaţi de ancheta privind aceste forumuri de discuţii, active între 2016 şi 2019. Trei dintre ei, şefii celorlalţi 17, sunt suspectaţi şi de obstrucţionarea justiţiei pentru că nu le-au denunţat presupusele fapte, aşa cum aveau obligaţia.

Cei 19 poliţişti încă în funcţie au fost suspendaţi în aşteptarea unui eventual proces.

Mai multe scandaluri de acest tip au zguduit în lunile din urmă poliţia, dar şi armata Germaniei.

Citește și: Schimbările climatice, pandemia, China şi comerţul sunt incluse în summitul UE-SUA

În Renania de Nord – Westfalia, cel mai populat land, în jur de 30 de poliţişti, suspendaţi între timp, distribuiau pe mesageria Whatsapp fotografii cu Adolf Hitler, cruci gamate, steaguri ale celui de-al III-lea Reich şi un montaj arătând un refugiat într-o cameră de gazare într-un lagăr de concentrare.

Un grup similar a fost destructurat în septembrie 2020 la Berlin. Un caz asemănător a fost consemnat în vara trecută în Hessa, unde un computer al poliţiei de land fusese utilizat pentru găsirea datelor unor persoane cărora le-au fost adresate apoi ameninţări cu moartea.