DISTRIBUIȚI
Christian Bruna/EPA/EFE

Publicarea vineri, în două ziare austriece, a unei reclame plătite de oponenţi ai măsurilor împotriva coronavirusului a atras critici puternice, inclusiv în mass-media, în contextul în care informaţiile false complică lupta împotriva pandemiei, relatează France Presse, scrie agerpres

Cotidienele de mare tiraj Österreich şi Kurier au acceptat să tipărească pe o pagină întreagă o „scrisoare deschisă către guvern” ce susţine că măştile sunt „dăunătoare sănătăţii” sau că „vaccinarea obligatorie” nu este „testată cu fiabilitate”.


Citește și : Vaccinul AstraZeneca/Oxford ar putea fi aprobat în UE la sfârșitul acestei luni

Semnată de către „comitetul extraparlamentar pentru investigarea coronavirusului în Austria”, ce include în rândurile sale jurişti, medici, oameni de ştiinţă şi artişti, scrisoarea face referire la „studii ştiinţifice” nespecificate.

Din contră, nenumărate texte ştiinţifice au demonstrat eficienţa purtării măştii în reducerea riscurilor de contaminare şi fiabilitatea vaccinurilor, care sunt administrate în mod voluntar, potrivit AFP.

Redacţia ziarului Österreich a precizat că nu îşi asumă responsabilitatea pentru materialul publicat, în timp ce cea a lui Kurier a declarat că a decis să ofere această vizibilitate după o dezbatere internă în numele „libertăţii de exprimare”, în timp ce a dat cuvântul, pe pagina opusă, unui virolog amintind despre utilitatea măştilor. Dar aceste explicaţii nu au convins.

„Prin urmare, putem plasa ştiri false ca reclame şi să le justificăm prin ‘libertatea de opinie’, aceasta este o premieră”, s-a declarat indignat redactorul-şef al săptămânalului Falter, Florian Klenk.

„În timp ce Facebook interzice dezinformarea, mass-media tipărită cândva respectabilă oferă o soluţie de rezervă”, a spus profesorul Leonhard Dobusch de la Universitatea din Innsbruck.

În Austria au loc în mod regulat manifestaţii ale oamenilor care neagă, ca şi în alte părţi ale lumii, gravitatea pandemiei, o mişcare ce pare să ia amploare şi uneori flirtează cu extrema dreaptă, aminteşte AFP.

O mare adunare a „coronascepticilor” este planificată la Viena pe 16 ianuarie.

Citește și : Pandemia a diminuat penetrarea granițelor UE

Guvernul, format din conservatori şi ecologişti, a prezentat joi un proiect de directivă în încercarea de a contracara aceste grupuri organizate pe internet, fără a putea să le interzică manifestaţiile.

În ciuda unui al treilea lockdown şi restricţiilor de circulaţie, numărul de contaminări rămâne la un nivel ridicat în această ţară care a fost mai degrabă cruţată de primul val din primăvară.

Vineri au fost anunţate 2.063 de noi cazuri în 24 de ore, rata de pozitivitate la teste fiind de aproape 9%. Oficial, COVID-19 a ucis 6.641 de persoane în această ţară de 8,9 milioane de locuitori.