DISTRIBUIȚI
YouTube

Aproape două treimi dintre germani consideră, la 27 de ani după reunificarea ţării, că se menţin divizări între fostul Est comunist şi Vestul capitalist, relevă un sondaj publicat luni de cotidianul Bild, transmite Reuters, trasmite agerpres.

Realizat de institutul INSA, sondajul arată că 64,6% dintre intervievaţi sunt de părere că germanii sunt martorii unor astfel de divizări, comparativ cu cei 22,9% care le consideră depăşite.


Sondajul – publicat în ajunul Zilei Reunificării Germaniei – mai dezvăluie că 74% dintre germanii din fosta Republică Democrată văd această ‘barieră invizibilă’, faţă de numai 62,3% dintre cei care au trăit în Germania de Vest.

Citeşte şi: Atacatorul din Las Vegas a fost identificat. Bilanţul CUTREMURĂTOR al victimelor creşte dramatic

Divizările persistente au fost vizibile la alegerile federale de pe 24 septembrie, când votanţii au administrat principalelor partide ale sistemului cele mai severe înfrângeri din perioada postbelică, în timp ce formaţiunea ‘Alternativa pentru Germania’ (AfD), cu un scor de 12,6%, a intrat pentru prima dată în Bundestag.

Sprijinul faţă de AfD şi platforma sa ‘de luare a ţării înapoi’ a fost deosebit de puternic în estul ţării, fiind alimentat de decizia cancelarului Angela Merkel de a deschide porţile pentru aproape un milion de refugiaţi, în majoritate musulmani, în 2015.

Luni, prim-ministrul social-democrat al landului Renania-Palatinat, Malu Dreyer, a apreciat că rezultatul alegerilor a fost ‘un semnal de alarmă’ pentru partidele mari în ce priveşte nevoile nesatisfăcute şi îngrijorările est-germanilor.

‘Am subestimat la câte presiuni de transformare au fost supuşi est-germanii şi cât de multe au trebuit să realizeze pentru a face din reunificare o realitate’, a declarat Malu Dreyer la postul de radio Bayrischer Rundfunk.

Citeşte şi: Comisia Europeană face apel la dialog între Barcelona şi Madrid

‘Reunificarea nu a avut impact asupra vieţii de zi cu zi a majorităţii vest-germanilor’, a explicat ea, subliniind că este imperativă găsirea unor soluţii la dezechilibrele între Est şi Vest, inclusiv continuarea armonizării nivelului pensiilor.

Tot luni, ministrul cercetării, Johanna Wanka, a anunţat un nou proiect care va analiza câţi nazişti au putut continua să lucreze în instituţiile din educaţie şi cercetare din Germania Democrată după Al Doilea Război Mondial. Analiza este necesară în completarea celei întreprinse pe acelaşi subiect în fosta Germanie de Vest, a explicat ministrul.