DISTRIBUIȚI
DNA India

Două rachete au vizat în zorii zilei de joi Zona verde ultrasecurizată din Bagdad, unde se află şi ambasada americană, fără ca incidentul să se soldeze cu victime sau cu pagube materiale, a indicat o sursă de securitate irakiană, citată de AFP, potrivit agerpres.  

Atacurile împotriva intereselor americane, aproape zilnice la începutul lunii iulie, s-au diminuat în ultimele trei săptămâni. Ultima operaţiune datează din 24 iulie când o dronă a vizat o bază militară în Kurdistan, fără să provoace pagube. Aceste atacuri sunt în general atribuite puternicelor grupuri armate pro-Iran, care cer retragerea forţelor străine ce staţionează încă în Irak.


Citește și : Comisia Europeană a semnat un contract de achiziţie a unui tratament cu anticorpi monoclonali împotriva COVID-19

Tirurile cu rachetă împotriva Zonei verzi survin în ziua revenirii premierului irakian Mustafa al-Kadhimi de la Washington, unde a obţinut anunţul ‘încheierii misiunii de luptă’ a SUA în Irak.

Preşedintele american Joe Biden a anunţat o ‘nouă fază’ pentru cei 2.500 de militari desfăşuraţi încă în Irak, cu o misiune axată exclusiv pe instruirea trupelor irakiene şi schimb de informaţii. Dar retragerea trupelor americane din Irak nu a început încă.

Anunţul a fost salutat de aripa politică a coaliţiei pro-Iran din Irak, dar nu şi de grupările mai radicale.

Într-un comunicat publicat miercuri, ‘Comitetul de coordonare a facţiunilor rezistenţei irakiene’ a denunţat o ‘manipulare destinată să prelungească prezenţa americană’ în Irak. ‘Nu există nicio retragere americană’, adaugă textul, în care se cere plecarea tuturor forţelor străine şi transferul bazelor militare ale coaliţiei internaţionale către armata irakiană. ‘Rezistenţa îşi va continua acţiunea până la retragerea reală’, se mai spune în comunicat.

Citește și : Un minor palestinian, împuşcat mortal de soldaţi israelieni în Cisiordania ocupată

Coaliţia internaţională antiteroristă în Irak numără în prezent 3.500 de militari străini, dintre care 2.500 sunt americani.

Desfăşurată în ţară în 2014, această coaliţie condusă de SUA vizează să ajute forţele irakiene în lupta lor împotriva grupării jihadiste Statul Islamic. Gruparea a fost învinsă oficial în 2017, dar celule ale sale aflate în stare latentă continuă să comită atacuri în ţară.