DISTRIBUIȚI
illusionsgallery.com

Două picturi dintr-o cameră din Vatican, Sala Constantin, au fost identificate la cinci secole de la crearea lor ca aparţinând pictorului şi arhitectului italian Rafael, printre alte fresce realizate de elevi ai maestrului, informează miercuri bfmtv.com.

În 1508, Rafael a fost însărcinat de Papa Iulius al II-lea să-i picteze apartamentele private, care astăzi poartă numele pictorului. Acesta a reuşit să termine trei picturi, dar a murit în 1520 înainte de a-şi fi finalizat lucrările. A patra pictură a fost completată de alţi artişti, după cum explică CNN, conform agerpres .


Cu toate acestea, atunci când restauratorii s-au ocupat de această lucrare la începutul acestui an, au observat că două personaje au fost pictate în ulei, nu în frescă. Un experiment menţionat într-o carte din 1550, atribuită lui Rafael.

Citește și : Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, a dizolvat parlamentul

În plus, tuşele au permis experţilor să atribuie cele două alegorii, „Justiţie” şi „Prietenie”, maestrului italian. Fabio Piacentini, restaurator la Vatican, remarcă în special „subtilitatea vârfului pensulelor folosite pentru a desena micile meşe de păr”.

După diverse analize, s-a constatat că niciun desen nu apare sub pictură, dovadă a dexterităţii artistului. O altă caracteristică pe care restauratorii i-o atribuie lui Rafael sunt nuanţele culorilor în timpul curăţării, care sunt neobişnuite.

Restaurarea camerei ar trebui să fie finalizată în 2022. ”Acesta este unul dintre cele mai mari proiecte din ultimele decenii realizate la Vatican, cu excepţia Capelei Sixtine”, a declarat directoarea muzeelor Vaticane, Barbara Jatta.