DISTRIBUIȚI

Autorităţile turce au reţinut la Istanbul două persoane suspectate de spionaj în favoarea Emiratelor Arabe Unite şi efectuează o anchetă asupra eventualelor legături cu uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, relatează vineri agenţia de presă de stat Anadolu, preluată de AFP, potrivit Agerpres.

Arestarea celor doi indivizi, a cărei dată nu a fost precizată, survine la peste şase luni de la uciderea lui Jamal Khashoggi în consulatul Arabiei Saudite la Istanbul, o afacere care a provocat indignare în lumea întreagă.


Citește și : Șoferii europeni sunt prea siguri pe ei, reticenți la critici și agresivi

Potrivit agenţiei de presă turce DHA, cei doi suspecţi au fost remişi autorităţilor judiciare după ce au fost interogaţi.

Un înalt responsabil turc contactat de AFP pe tema acestor arestări a refuzat orice comentariu.

Ankara întreţine relaţii delicate cu Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, două ţări care un impus o blocadă economică Qatarului, un aliat apropiat al Turciei.

După uciderea lui Jamal Khashoggi, responsabili şi media turce l-au considerar implicat direct în asasinat pe puternicul prinţ moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, aşa-numit „MBS”.

Khashoggi, care colabora cu Washington Post şi al cărui corp nu a fost încă găsit, era un critic de-ai lui „MBS”. Acesta neagă orice implicare în crimă.

După ce iniţial a negat crima, Riadul a avansat mai multe versiuni contradictorii şi susţine acum că Khashoggi a fost ucis în cursul unei operaţiuni neautorizate de putere.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat în mai multe rânduri că nu va renunţa la ancheta privind uciderea lui Jamal Khashoggi, deplângând lipsa de cooperare a autorităţilor saudite.

Citește și : ÎNGRIJORĂTOR! Stare de urgență la bordul unui zbor transatlantic