DISTRIBUIȚI
Twitter

Două organizaţii, dintre care Human Rights Watch (HRW), au denunţat luni lipsa de acţiune a autorităţilor sud-africane împotriva autorilor violenţelor xenofobe care au avut loc între sfârşitul lunii martie şi începutul lunii aprilie, cu câteva săptămâni înaintea alegerilor generale, relatează France Presse, scrie Agerpres.

„Guvernul sud-african a făcut prea puţin pentru ca responsabilii (violenţelor) să fie arestaţi şi judecaţi”, şi-a exprimat regretul preşedintele Forumului diasporei africane, Vusumuzi Sibanda, într-un comunicat comun cu HRW.


Citește și : Matteo Salvini -o nouă anchetă pentru sechestrare de migranţi

„Este necesar să se acţioneze cu forţă pentru a arăta că astfel de acte au consecinţe, înainte să izbucnească un alt val de violenţe”, a avertizat el.

Între 25 martie şi 2 aprilie, mai mulţi cetăţeni străini au fost violent atacaţi de sud-africani în provincia KwaZulu-Natal (nord-est). Aceste violenţe au făcut morţi şi răniţi grav, potrivit comunicatului.

Poliţia nu a făcut până acum nicio arestare, au denunţat cele două ONG-uri.

„Pentru a-i descuraja pe cei care comit atacuri asupra străinilor, este urgent ca poliţia să-şi facă treaba, ca persoane să fie arestate şi judecate”, a declarat directorul HRW pentru Africa australă, Dewa Mavhinga.

Ca urmare a violenţelor, inclusiv jafuri de magazine şi locuinţe, sute de străini şi-au părăsit casele. Cel puţin 88 de cetăţeni din Malawi au cerut să fie repatriaţi în ţara lor, potrivit Ambasadei Malawi în Africa de Sud.

La începutul lunii aprilie, preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa a estimat că nu există „nicio justificare pentru aceste acte criminale”, care au avut loc cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile generale din 8 mai.

Africa de Sud, cea mai dezvoltată economie subsahariană a continentului, este în mod regulat scena violenţelor xenofobe, care sunt alimentate de şomajul ridicat şi sărăcie.

Citește și : Annegret Kramp-Karrenbauer este favorită să preia cancelaria Germaniei

În 2015, şapte persoane au fost ucise în jafuri împotriva magazinelor deţinute de străini la Johannesburg şi Durban (KwaZulu-Natal). În 2008, revoltele xenofobe au ucis 62 de persoane în ţară.

Potrivit HRW şi Forumului diasporei africane, „practic nimeni nu a trebuit să dea socoteală în faţa justiţiei” după violenţele din 2008 şi 2015.