DISTRIBUIȚI

Un cartier „sensibil” din oraşul Toulouse din sud-vestul Franţei a fost pentru a doua noapte consecutiv scena unor incidente violente, după decesul controversat al unui deţinut originar din acel cartier şi reţinerea de către autorităţi a unei femei care purta văl, relatează AFP, potrivit agerpres.

Potrivit autorităţilor locale, 18 persoane au fost reţinute în cursul nopţii de luni spre marţi după ciocniri între tineri şi forţe de ordine în cartierul Grand Mirail, unde locuiesc circa 40.000 de oameni, într-o zonă considerată „de securitate prioritară”. Aici au trăit Mohamed Merah, radicalul care a ucis şapte oameni, între care trei copii evrei, în martie 2012 la Toulouse şi Montauban, „fratele” său vitreg Sabri Essid, precum şi Fabien Clain, cel care a revendicat într-o înregistrare audio atentatele de la Paris din noiembrie 2015, soldate cu 130 de morţi.


Citeşte şi: Raul Castro se pregăteşte să predea ştafeta unei noi generaţii la conducerea Cubei

Violenţele au izbucnit duminică, după ce s-a zvonit că gardienii de la închisoarea de la Seysses, la sud de Toulouse, ar fi responsabili de moartea, în ajun, a unui deţinut originar din cartier. Poliţia a afirmat că acesta s-a sinucis, fapt confirmat de autopsie, dar a fost lansată o anchetă judiciară pentru a stabili cauzele morţii.

Tensiunile au crescut după ce poliţia a reţinut o femeie care purta un văl şi a refuzat să fie verificată. Aceasta a rămas în arest pentru „rebeliune, ultraj şi violenţe asupra unei persoane cu autoritate publică”, a precizat comisarul local Arnaud Bavois.

Citeşte şi: Donald Trump mai pierde un om-cheie la Casa Albă

Peste 100 de poliţişti au fost mobilizaţi pentru a restabili ordinea duminică. Luni, forţele de ordine „au procedat la 18 arestări pentru violenţe, distrugerea de bunuri prin incendiere şi ultraj”, conform autorităţilor locale.

După ce duminică noaptea au fost incendiate circa 10 vehicule, noaptea următoare au ars circa 20 autoturisme şi mai multe containere de gunoi, a indicat o sursă din poliţie, potrivit căreia situaţia s-a calmat în jurul orei 01.20.