DISTRIBUIȚI
observerbd.com

SUA au informat Turcia că două nave militare americane vor traversa strâmtorile Dardanele şi Bosfor pentru a fi desfăşurate în Marea Neagră până la 4 mai, a anunţat vineri Ankara, în contextul în care Rusia şi-a consolidat prezenţa militară în apropierea frontierei de est a Ucrainei, transmit Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

Violenţele s-au intensificat recent între trupele ucrainene şi separatiştii pro-ruşi din regiunea Donbas. Germania i-a cerut Rusiei să-şi retragă trupele din zona graniţei cu Ucraina, în timp ce Moscova a acuzat Kievul de provocare.


Citeşte şi: Mike Pompeo S-A ANGAJAT la Fox News – Black News

”În urmă cu 15 zile ne-a fost trimisă pe canale diplomatice o notificare că două nave militare ale Statelor Unite vor trece către Marea Neagră, în concordanţă cu Convenţia de la Montreux. Navele vor rămâne în Marea Neagră până în 4 mai”, a declarat Ministerul de Externe turc.

La rândul său, Rusia s-a declarat, prin vocea viceministrului de externe Aleksandr Gruşko, îngrijorată de activitatea sporită din Marea Neagră din partea unor ţări care nu sunt riverane acesteia, potrivit Interfax.

Citeşte şi: Mai mulţi oameni au fost ÎMPUŞCAŢI într-un magazin din Texas – VIDEO – Black News

Referitor la prezenţa celor două nave militare americane, Gruşko a afirmat că orice asemenea manevre trebuie să respecte Convenţia de la Montreux.

Încheiată în 1936, această convenţie îi conferă Turciei controlul asupra strâmtorilor Bosfor şi Dardanele, limitează accesul navelor de război şi guvernează tranzitul navelor cargo străine.