DISTRIBUIȚI
GetYourGuide

Două muzee din Milano vor restitui mai multe opere de artă împrumutate de la galerii din Rusia în urma solicitării pentru returnarea lor mai devreme decât fusese stabilit iniţial, au anunţat joi galeriile italiene, un nou semn al tensiunilor cauzate de invazia rusă în Ucraina, relatează AFP, potrivit agerpres.  

Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg a transmis o solicitare către Palazzo Reale din Milano în care cerea returnarea a două tablouri – între care „Tânără femeie cu pălărie cu pene” al pictorului veneţian Tiţian, împrumutat pentru expoziţia „Tiţian şi imaginea femeilor în Veneţia secolului al XVI-lea”.


Citește și : Ucraina este dispusă să renunţe la NATO dacă i se oferă garanţii de securitate

„Cred că cele doua lucrări vor fi ridicate până la sfârşitul lunii martie”, a declarat directorul muzeului Domenico Piraina, adăugând că nu se poate opune cererii.

„Opera lui Tiţian este cu siguranţă importantă, însă expoziţia poate merge mai departe fără ea”, a mai spus el.

Expoziţia s-a deschis pe 23 februarie şi se va desfăşura până pe 5 iunie.

„Când am citit scrisoarea am simţit un gust amar pentru că cultura ar trebui protejată de război, însă sunt vremuri dificile”, a adăugat Piraina.

Gallerie d’Italia, care administrează un alt muzeu în Milano, a afirmat că a primit o cerere de restituire a 23 de lucrări din cele aproape 200 care fac parte din actuala expoziţie „Grand Tour. Visul Italiei de la Veneţia la Pompei”, împrumutate de la trei muzee ruseşti.

Citește și : Londra este PREOCUPATĂ de posibila utilizare a armelor chimice în Ucraina

„Vor fi returnate înainte de închiderea expoziţiei, pe 27 martie”, a spus un purtător de cuvânt al băncii Intesa Sanpaolo care deţine colecţia de la galerie şi alte doua locaţii din Napoli şi Vicenza.

Fundaţia Fendi din Roma şi un alt muzeu din oraşul Udine au primit solicitări similare.