DISTRIBUIȚI
bbc

Două militante ale grupului contestatar Pussy Riot au fost amendate de justiţia rusă pentru participarea la o acţiune împotriva homofobiei în octombrie la Moscova, a anunţat luni avocatul lor, citat de France Presse, potrivit agerpres.

Pe 7 octombrie, de ziua preşedintelui rus Vladimir Putin, mai multe membre Pussy Riot, dintre care Veronika Nikulşina şi Maria Aliohina, au arborat steaguri curcubeu, simbol al comunităţii LGBT, pe clădiri guvernamentale, printre care sediul Curţii Supreme şi cel al Serviciului rus de securitate (FSB).


Citește și : Primul vaccin anti-COVID va ajunge în Italia la sfârșitul lui ianuarie

Ambele au fost condamnate luni de tribunale moscovite la plata a 10.000 şi respectiv 15.000 de ruble (110 şi 166 euro la cursul de schimb actual) pentru participarea lor la această acţiune, a declarat avocatul Serghei Telnov.

„Cu siguranţă vom face apel la aceste decizii (…) care constituie o încălcare a drepturilor la libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire”, a adăugat el.

Grupul Pussy Riot a prezentat luna trecută această acţiune pe pagina sa de Facebook ca un „cadou pentru aniversarea” lui Vladimir Putin, cerând preşedintelui să anuleze legea rusă ce interzice „propaganda” homosexuală în faţa minorilor, adoptată în 2013 şi adesea folosită pentru urmărirea penală a militanţilor LGBT.

Potrivit amendamentelor constituţionale, iniţiate de Putin şi aprobate printr-un vot naţional la începutul lunii iulie, căsătoria în Rusia este definită doar ca „uniunea dintre un bărbat şi o femeie”.

Citește și : Comisia Europeană avertizează Franța: Jurnaliştii trebuie să-şi facă munca LIBER!

Maria Aliohina a fost arestată în februarie 2012 împreună cu alte două membre Pussy Riot după ce a interpretat o „rugăciune punk” în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, cerând „Maicii Domnului alungarea lui Putin” şi a fost eliberată doar după 21 de luni de detenţie.

La rândul ei, Veronika Nikulşina a fost printre protestatarii arestaţi şi condamnaţi la o scurtă pedeapsă cu închisoarea după ce au invadat un teren de fotbal în timpul Campionatului Mondial de Fotbal din Rusia în iulie 2018, cu intenţia de a denunţa abuzurile comise de poliţia rusă.