DISTRIBUIȚI
Corriere della Sera

O jurnalistă a devenit a doua femeie ce intră în cursa prezidenţială din Rusia, declarând luni că face campanie pentru drepturile mamelor singure şi ale copiilor, relatează Reuters. 

Alegerile prezidenţiale vor avea loc în luna martie a anului viitor, şi este de aşteptat ca preşedintele Vladimir Putin să candideze din nou şi să le câştige, deşi nu există încă o confirmare oficială.


Unii activişti de opoziţie consideră că scopul Kremlinului este de a arunca în cursă diverşi candidaţi pentru a distrage atenţia şi a diviza opoziţia liberală.

Kremlinul neagă acest lucru, afirmând că oricine îndeplineşte criteriile legale poate participa.

Luni, Ecaterina Gordon (37 de ani), mamă a doi copii şi fostă prezentatoare de talk-show-uri de televiziune şi radio, a anunţat că va candida la preşedinţie ca independentă.

Ea a spus că nu a votat niciodată, dar a devenit dezamăgită atât de opoziţia liberală, cât şi de politicienii pro-Kremlin.

„Sunt multe teme populiste. Dar există o realitate – suntem o ţară de mame singure şi nimănui nu-i pasă de ele”, a spus Gordon într-o înregistrare video postată online.

Ea a adăugat că nu a convenit cu Kremlinul să candideze şi că are experienţă legată de problemele cu care se confruntă femeile în Rusia datorită faptului că deţine o firmă de avocatură.

O altă femeie, o personalitate a televiziunii ruse, Ksenia Sobceak, a anunţat la începutul acestei luni că intenţionează să candideze la preşedinţie, aşteptându-se să fie susţinută de alegătorii liberali nemulţumiţi de conducerea lui Putin, deşi şi ea, la fel ca Ecaterina Gordon, are puţine şanse să câştige.

Rusia post-sovietică nu a avut niciodată o femeie preşedinte.

Critic al Kremlinului şi lider al opoziţiei, Aleksei Navalnîi doreşte de asemenea să candideze, dar comisia electorală centrală a Rusiei l-a declarat neeligibil din cauza unei condamnări la închisoare cu suspendare, despre care el spune că a fost motivată politic.