DISTRIBUIȚI
The National

Două femei au fost realese în timpul unui scrutin municipal în Qatar – fără schimbări comparativ cu alegerile din 2015 – în condiţiile în care dintre cei 85 de candidaţi actuali 5 erau femei, potrivit rezultatelor anunţate miercuri de Comisia pentru supervizarea alegerilor, informează AFP, potrivit agerpres.

Marţi, 27.722 de qatarioţi au fost chemaţi să voteze, iar rata de participare a fost de 50,1%, potrivit Comisiei.


Citește și: UE ‘regretă profund’ măsurile luate de americani împotriva Cubei

Alegătorii au fost chemaţi să reînnoiască un Consiliu al reprezentanţilor municipali, singurul organism ales direct de cetăţeni în acest mic emirat din Golf.

Una dintre cele două femei realese în Consiliu, Sheikha al-Jufairi, a constatat, într-un scurt interviu pentru AFP, o „largă participare a femeilor” la vot în circumscripţia sa, ceea ce ar confirma „sensibilizarea lor politică”. Cu toate acestea, ea recunoaşte că femeile sunt subreprezentate. „Aş fi dorit să fie mai multe femei, însă le-am spus să nu dispere şi să continue să lupte”, a declarat ea.

Cealaltă candidată care a fost realeasă este Fatima al-Kuwari.

Cinci femei au candidat anul acesta, la fel ca în 2015. Primele alegeri municipale de acest gen din Qatar au fost organizate în 1999.

Citește și: Conservatorii canadieni au câștigat alegerile din Alberta

Sheikha bint Yousef al-Jufairi a negat că factorii tribali şi familiali ar influenţa aceste alegeri, dominate de probleme de gestiune locală. „În circumscripţia mea, membri ai familiei rivale au votat pentru mine. Ei au preferat competenţa în locul tribalismului şi familiei”, a susţinut ea.

Statul Qatar este monarhie constituţională. Emirul deţine în stat puterile legislativă şi executivă, pe care le exercită ajutat de guvern şi de un Consiliu Consultativ, format din 45 de membri, dinte care 30 aleşi şi 15 numiţi de emir.