DISTRIBUIȚI
Royal Caribbean

Două cutremure importante s-au produs miercuri dimineaţă în zona unui vulcan din apropiere de Reykjavik, zguduind capitala Islandei la o zi după ce erupţia acestuia a fost declarată oficial încheiată, informează agenţia AFP, potrivit agerpres

La 9:13, ora locală şi GMT, un prim seism cu magnitudinea 4,1 a fost resimţit de locuitorii capitalei, acesta fiind urmat, zece minute mai târziu, de un altul, mai puternic, cu magnitudinea 4,9, a anunţat Institutului de Meteorologie din Islanda (IMO).


Citește și : Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi-a anulat tradiţionalul Crăciun la Sandringham

Epicentrul a fost situat la nord-est de văile Geldingadalir, scena unei erupţii spectaculoase cu expulzare de lavă care a avut loc între 19 martie şi 18 septembrie, nu departe de muntele Fagradalfjall, la o distanţă de aproximativ 30 de kilometri de Reykjavik, a indicat IMO.

Nu au fost raportate pagube, potrivit autorităţilor.

Un ”roi seismic”, adică o multitudine de mici cutremure, s-a produs începând de marţi după-amiază la periferia Fagradalfjall, cu 1.400 de micro-seisme, potrivit IMO.

Citește și : Olaf Scholz nu este văzut să stea mai mult de un mandat la conducerea Germaniei

Erupţia Fagradalsfjall a fost declarată oficial încheiată de IMO în acest weekend, după ce timp de trei luni nu a mai fost consemnată scurgere de lavă.

Activitatea seismică este un semn premergător erupţiilor, însă nu presupune neapărat că acestea vor avea loc, potrivit vulcanologilor.