DISTRIBUIȚI

Două seisme cu magnitudinea 6,1 şi, respectiv, 5,4 au zguduit sâmbătă dimineaţa sudul Filipinelor, însă nu sunt prevăzute pagube majore şi nu există riscul formării unui tsunami, au anunţat surse oficiale, relatează dpa, potrivit agerpres.

Un cutremur cu magnitudinea 6,1 s-a produs la ora 10:26 (02:26 GMT) în largul insulei Balut, la 1.130 de kilometri sud de capitala Manila, a anunţat Institutul filipinez de Vulcanologie şi Seismologie (Phivolcs).


Citește și : Erdogan vrea să medieze conflictul dintre Rusia şi Ucraina! După vizita anunţată la Kiev, liderul de la Ankara are în vedere ‘un popas’ la Moscova

„Conform datelor disponibile, nu există nicio ameninţare de tsunami”, se arată într-un comunicat al Phivolcs.

Institutul a precizat că nu se aşteaptă la pagube majore în urma seismului, dar a avertizat că vor fi replici.

Cu şase ore mai devreme, un seism cu magnitudinea 5,4 s-a produs în oraşul de coastă Baganga, în provincia din apropiere Davao Oriental, a mai spus Phivolcs.

Agenţia Naţională de Gestionare a Dezastrelor a afirmat că până acum nu au fost raportate efecte majore ale cutremurului din Baganga.

Arhipelagul filipinez este afectat frecvent de cutremure, fiind situat în aşa-numitul „Cerc de Foc al Pacificului”, o zonă unde se înregistrează aproximativ 90% dintre seismele înregistrate la nivel mondial.

Citește și : O nouă sub-variantă Omicron îi pune pe jar pe oamenii de ştiinţă

Un seism cu magnitudinea 7,1, produs în octombrie 2013 în centrul Filipinelor, a provocat moartea a peste 220 de persoane.

În iulie 1990, peste 2.400 de persoane şi-au pierdut viaţa în insula Luzon din nordul ţării în urma unui seism cu magnitudinea 7,8, unul dintre cele mai puternice produse în arhipelagul filipinez.