DISTRIBUIȚI
Stage Director of the Odesa National Opera Oksana Taranenko speaks during the international opera awards at Madrid Royal Theatre, Spain, November 28, 2022.REUTERS/Juan Medina

Două companii ucrainene au fost recompensate pentru „pentru curajul şi rezistenţa lor” în timpul războiului din Ucraina la ediţia din 2022 a International Opera Awards, o gală de decernare a unor premii supranumite „Oscarurile operei”, care au fost atribuite luni seară la Madrid, informează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Operele din Liov şi din Odesa au câştigat premiul pentru cea mai bună companie de operă în cadrul galei desfăşurate la Teatrul Regal din Madrid. A fost pentru prima dată când două companii au primit ex aequo acest trofeu.


Citește și:  Ucişi, răniţi sau dispăruţi, copiii din Ucraina sunt şi ei victime ale războiului

Premiul a recompensat „curajul şi rezistenţa lor, în contextul în care cele două companii au continuat să susţină spectacole în pofida pericolelor şi a distrugerilor cauzate de războiul” care a început în februarie odată cu invazia rusă, a declarat John Allison, directorul revistei Opera şi preşedintele juriului, în cadrul ceremoniei.

Deşi ambele companii au trebuit să îşi închidă sălile la un moment dat în prima parte a războiului, ele şi-au reluat de curând reprezentaţiile şi au pus în scenă producţii de referinţă, a adăugat John Allison.

Evenimentul de luni seară, prezentat de jurnalistul de la BBC Petroc Trelawny, a marcat prima ediţie organizată în afara Londrei şi, totodată, revenirea la formatul fizic de desfăşurare după întreruperile cauzate de pandemia de coronavirus.

Spectatorii prezenţi în sala de la Teatro Real, un teatru înfiinţat în secolul al XIX-lea şi a cărui companie a câştigat principalul trofeu anul trecut, au ascultat arii interpretate de orchestra şi corul local, precum şi de unii dintre cei mai mari interpreţi ai lumii.

În semn de omagiu adus oraşului-gazdă, operele de Mozart, Verdi şi Puccini au fost însoţite luni seară de fragmente din „verişoara” lor spaniolă, zarzuela, un gen teatral născut la Madrid şi care combină elemente preluate din muzica populară şi dansul tradiţional.

Pene Pati, un tenor din Samoa, a câştigat premiul cititorilor revistei Opera, singurul trofeu atribuit de public, nu de un juriu de specialitate.

Citește și: Premierul Sunak se angajează să menţină ajutorul militar pentru Ucraina

Italianul Daniele Rustioni a fost desemnat Dirijorul anului, iar cântăreaţa britanică Nardus Williams s-a impus la categoria „Rising Star”. Soprana Sabine Devieilhe şi baritonul Stephane Degout, ambii din Franţa, au fost desemnaţi Cântăreaţa anului, respectiv Cântăreţul anului.

International Opera Awards, supranumite „Oscarurile operei”, au fost create în 2013 de filantropul britanic Harry Hyman şi de John Allison cu scopul de a strânge fonduri pentru o fundaţie caritabilă care oferă burse unor tineri talentaţi.