DISTRIBUIȚI
Reuters

Două comitete ale ONU, sesizate de familiile soţiilor şi copiilor jihadiştilor deţinuţi de kurzi în Siria, au cerut Franţei să adopte măsuri pentru a proteja drepturile acestora şi pentru a împiedica transferul copiilor în Irak, au anunţat vineri avocaţii familiilor, transmite AFP, potrivit agerpres.

Avocaţii Marie Dosé şi Gérard Tcholakian au sesizat în regim de urgenţă miercuri Comitetul internaţional pentru drepturile copilului şi Comitetul împotriva torturii de la Geneva pentru ca acestea să solicite Franţei repatrierea zecilor de copii şi a mamelor acestora reţinute în taberele din regiunea controlată de kurzi în nordul Siriei.


Citește și : Pentagon: Niciun soldat american nu va verifica respectarea ‘zonei de securitate’ între kurzi şi Turcia

Cele două comitete au decis vineri să nu ceară Franţei adoptarea unor astfel de „măsuri provizorii”.

Cu toate acestea, ele au cerut autorităţilor franceze „să adopte măsurile democratice necesare în vederea asigurării protejării dreptului la viaţă şi la integritate” al acestor familii, în special accesul la îngrijiri medicale.

Cele două comitet au solicitat, de asemenea, autorităţilor franceze „să le informeze despre demersurile întreprinse” în această direcţie.

În opinia avocaţilor, „Franţa nu are aşadar altă alegere decât să profite de încetarea provizorie a focului (dintre forţele Turciei şi cele kurde din nordul Siriei) pentru a organiza în cel mai scurt termen repatrierea acestor copii şi a mamelor lor, aflaţi toţi sub un mandat de arestare internaţional al justiţiei franceze”.

„În prezent, copii francezi şi mamelor lor reţinute în taberele din Kurdistanul sirian sunt pradă ofensivelor Turciei, armatei (preşedintelui sirian) Bashar al-Assad şi intenţiilor franceze de a-i trimite în Irak”, au atras atenţia cei doi avocaţi într-un comunicat de presă comun.

Aproximativ 300 de femei şi copii francezi se găsesc în tabere gestionate de forţele kurde în nord-estul Siriei, regiune supusă din 9 octombrie unei ofensive armate din partea Turciei, care a făcut ca Franţa să se teamă de un „risc al dispersării” acestora.

Citește și : Hillary Clinton acuză Moscova că se implică iar în alegerile din SUA: ‘Tulsi Gabbard, favorită a ruşilor’

Ministrul francez al afacerilor externe Jean-Yves Le Drian este în Irak de joi pentru a discuta despre un posibil transfer şi judecarea în Irak a unor luptători jihadiştilor străini capturaţi de kurzii sirieni, printre care se află şi 60 de cetăţeni francezi.

Discuţiile actuale privesc doar cazul jihadiştilor francezi „care au luptat în Irak”, a declarat vineri, la Erbil, Jean-Yves Le Drian.