DISTRIBUIȚI

Cele două cargouri iraniene blocate de la începutul lui iunie în Brazilia au ridicat ancora sâmbătă, au anunţat autorităţile portuare, notează AFP, potrivit agerpres.

Curtea Supremă a Braziliei i-a ordonat în urmă cu câteva zile gigantului petrolier brazilian Petrobras, cotat la Bursa de la New York, să furnizeze combustibil celor două nave, reţinute în această ţară de teama sancţiunilor americane.


Citește și : Jurnalişti ce realizau anchete privind Rusia, vizaţi de atacuri cibernetice

Potrivit administratorului portului Paranagua, statul Parana (sud), cargoul Termeh a pornit sâmbătă la orele prânzului spre un alt port brazilian unde urmează să încarce porumb.

Bavand, încărcat deja cu porumb, a ridicat ancora spre Iran în cursul nopţii, pentru o călătorie care va dura 30 de zile.

Grupul Petrobras a confirmat, la rândul său, că a alimentat cele două nave cu carburant.

Iranul ameninţase gigantul sud-american că va suspenda importul de porumb şi alte produse braziliene dacă acest grup petrolier nu alimentează cargourile imobilizate la Paranagua.

Navele Bavand şi Termeh, care aparţin companiei iraniene Sapid Shipping, se aflau în Brazilia de la 8 şi, respectiv, 9 iunie.

Petrobras şi-a explicat refuzul de a le aproviziona afirmând că întreprinderea proprietară a celor două nave iraniene se găseşte pe lista neagră a agenţiei federale americane OFAC, responsabilă cu sancţiunile financiare.

Compania petrolieră a subliniat că, dacă „furnizează combustibil celor două nave, riscă să figureze pe aceeaşi listă, situaţie ce i-ar provoca serioase prejudicii”.

Citește și : Partidele de opoziţie ungare critică discursul lui Viktor Orban de la Băile Tuşnad

Acest incident s-a produs într-un context în care tensiunile din Golf s-au reanimat odată cu retragerea Statelor Unite, în mai 2018, din acordul privind programul nuclear iranian şi aplicarea din nou a unor severe sancţiuni americane împotriva Teheranului.