DISTRIBUIȚI
Radio Chișinău

La Paris are loc luni o conferinţă a donatorilor internaţionali pentru Republica Moldova, care vor încerca să susţină această ţară afectată în multe privinţe de războiul din Ucraina, transmite dpa, potrivit agerpres.

La eveniment sunt aşteptaţi miniştrii de externe moldovean – Nicu Popescu, român – Bogdan Aurescu şi german – Annalena Baerbock, iar la final vor lua cuvântul preşedintele francez Emmanuel Macron şi omoloaga sa din Republica Moldova, Maia Sandu.


Citește și : Hakeem Jeffries şi-a lansat candidatura pentru preluarea conducerii democrate din Camera Reprezentanţilor

Prima conferinţă a donatorilor respectivi a avut loc la Berlin în aprilie, iar a doua la Bucureşti în iulie; s-au adunat în total 600 de milioane de euro pentru asistenţă, reaminteşte dpa. Următoarea reuniune similară va avea loc anul viitor, la Chişinău.

Pe teritoriul republicii cu numai 2,6 milioane de locuitori au ajuns după invazia rusă în Ucraina sute de mii de refugiaţi ucraineni, dintre care mulţi au trecut mai departe spre alte state europene. Au rămas însă 90.000 de ucraineni care au nevoie de sprijin.

Republica Moldova este puternic dependentă de importurile de gaze din Rusia, iar Moscova a ameninţat cu sistarea furnizării. Populaţia suferă din cauza inflaţiei ridicate, la fel ca în multe alte ţări europene, în timp ce războiul afectează comerţul cu Ucraina şi periclitează securitatea. Republica Moldova a primit în iunie, odată cu Ucraina, statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană.

Citește și : Igor Dodon a fost eliberat din arestul la domiciliu

În timpul pregătirii conferinţei donatorilor, Franţa a subliniat că este foarte dispusă să ajute Republica Moldova.

Vizita la Paris a şefei diplomaţiei germane are loc în contextul recentelor tensiuni în relaţiile bilaterale cu Franţa. O şedinţă de guvern comună a fost anulată luna trecută în ultimul moment, inclusiv din cauza divergenţelor privind criza energetică din Europa. Premierul francez Elisabeth Borne urmează să se întâlnească marţi la Berlin cu cancelarul german Olaf Scholz.