DISTRIBUIȚI

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, consideră că şansele ca Regatul Unit să rămână în interiorul Uniunii Europene sunt de 20-30%, în condiţiile în care britanicii au început abia după referendumul din iunie 2016 o dezbatere reală privind părăsirea sau rămânerea în blocul comunitar, transmite vineri Reuters, scrie agerpres.

Într-un interviu acordat cotidianului polonez Gazeta Wyborcza, Tusk a sugerat organizarea unui nou referendum privind Brexitul, dat fiind precedentul reprezentat de faptul că britanicii au organizat deja două plebiscite privind Europa, dintre care primul în 1975.


Citește și : Parlamentul portughez a evitat demisia guvernului minoritar

Dacă în 2016 a fost posibilă schimbarea deciziei luate în 1975, atunci ar trebui să fie posibilă organizarea unui al doilea referendum privind Brexitul, a subliniat fostul premier polonez, care şi-a exprimat de mai multe ori dezamăgirea faţă de rezultatul referendumului din 2016, când 52% dintre britanici s-au pronunţat pentru ieşirea din UE.

”Adevărata dezbaterea asupra consecinţelor Brexitului nu a început înaintea sau în timpul campaniei pentru referendum, ci după vot. Astăzi rezultatele probabil ar arăta diferit”, a continuat Donald Tusk.

”Paradoxal, chiar Brexitul este cel care a dus la o mişcare proeuropeană în Regatul Unit. Astăzi, şansele de a nu mai exista niciun Brexit sunt de 20-30%. Este mult”, a explicat el.

Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord va participa la alegerile pentru Parlamentul European (23-26 mai) ca urmare a amânării Brexitului până la 31 octombrie cel târziu.

Citește și : 70 de migranţi au murit înecaţi în Mediterană