DISTRIBUIȚI

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a afirmat joi că decizia Rusiei de a interzice zborurile în Georgia a fost „nejustificată şi disproporţionată”, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Relaţiile între Rusia şi Georgia au devenit tensionate acum trei săptămâni după ce la Tbilisi s-au declanşat proteste în urma vizitei unui parlamentar rus, mulţi protestatari afirmând că sunt nemulţumiţi din cauza prezenţei permanente a trupelor ruse pe teritoriul Georgiei.


Citește și: URGIE în paradisul Greciei: Doi turiști români AU MURIT! – VIDEO

Mica naţiune, un aliat al SUA, a luptat şi a pierdut un scurt război cu Rusia în 2008.

Cele două ţări au suspendat de atunci legăturile diplomatice, iar Rusia a recunoscut independenţa celor două regiuni separatiste, Osetia de Sud şi Abhazia, unde trupele ruse au acum garnizoane.

Tusk a declarat că Uniunea Europeană este gata să susţină Georgia pentru a rezista actualelor provocări.

„UE este solidară cu Georgia şi de deplin angajată faţă de suveranitatea şi integritatea ei teritorială”, a precizat executivul UE într-o conferinţă dedicată împlinirii a zece ani de la lansarea Parteneriatului Estic.

El a adăugat că relaţiile UE cu Georgia, care are aspiraţii de aderare la UE şi NATO, au fost construite pe valori comune.

Invocând riscuri pentru cetăţenii săi după evenimentele recente, Kremlinul a suspendat zborurile de pasageri către Georgia, o decizie care ameninţă să afecteze industria turismului din Georgia, întrucât un milion de ruşi se deplasează aici anual.

Citește și: Iranul a încercat să intercepteze un petrolier britanic în Golful Persic

Preşedinta georgiană Salome Zurabişvili a declarat că ocuparea regiunilor separatiste georgiene de către Rusia reprezintă „o frustrare care pe termen lung este un motiv de şi mai multă instabilitate”.

„Reacţia populaţiei georgiene este un semn care trebuie luat în considerare de partenerii noştri”, a spus Zurabişvili după întâlnirea cu Tusk.