DISTRIBUIȚI
Stiftung Familienunternehmen

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a propus marţi un ambiţios program de 13 summituri în doi ani pentru a relansa Uniunea Europeană după şocul Brexit-ului, relatează AFP. 

Donald Tusk a făcut public acest calendar la câteva săptămâni după mai multe apeluri pentru o revizuire în profunzime a UE, venite mai ales din partea preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi a preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.


Acest program ar urma să debuteze cu summitul organizat joi şi vineri la Bruxelles şi şi ar include summiturile regulate prevăzute deja până în iunie 2019, precum şi întâlniri neoficiale pe teme speciale.

Include, de asemenea, un summit european extraordinar în România la câteva săptămâni după plecarea efectivă a Marii Britanii, prevăzută în martie 2019, precum şi un summit la Viena, anul viitor, axat pe probleme de securitate.

„Sunt foarte mulţumit să văd dorinţa dumneavoastră de a vă intensifica activitatea şi de a depăşi sentimentul de neputinţă”, le-a scris Donald Tusk liderilor europeni într-o scrisoare de invitaţie înainte de întâlnirea la vârf de joi şi vineri.

„Pe baza consultărilor mele, este clar că există, de asemenea, o dorinţă de a revigora şi a îmbogăţi activitatea noastră, inclusiv cu noi idei”, a adăugat preşedintele Consiliului European.

Potrivit acestuia, discuţiilor ar putea avea loc în 28 incluzând Marea Britanie sau în 27, „în funcţie de subiectul” abordat.

Donald Tusk intenţionează, de asemenea, să facă să evolueze metodele de lucru, înlocuind abordarea tradiţională a căutării consensului prin cea discuţiilor afişând clar dezacordurile.

„Aş dori să propun o metodă care se concentrează pe căutarea de soluţii la probleme reale”, a subliniat el.

Noua metodă „va prezenta diferenţe noastre, descriind precis la ce se referă conflictul pentru a ne permite să avem discuţii politice serioase”, a mai spus Donald Tusk.

Şefii de stat şi de guvern se vor reuni în 28 cu începere de joi pentru a discuta despre Brexit, viitorul Uniunii Europene, precum şi despre alte subiecte printre care economia digitală, în special taxarea giganţilor internetului.