DISTRIBUIȚI

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, va face o declaraţie de presă despre Brexit vineri la orele 07.50 (06.50 GMT), la Bruxelles, a anunţat joi instituţia europeană pe contul său de Twitter, fără alte precizări, relatează AFP, conform agerpres.

„Preşedintele Tusk va face o declaraţie în legătură cu Brexit-ul mâine (vineri), la orele 07.50, în clădirea Europa” a Consiliului, unde se desfăşoară summiturile europene, se arată în mesaj.


Ulterior, preşedintele Consiliului va părăsi Bruxellesul la orele 08.15 (07.15 GMT) pentru o vizită în Ungaria, a precizat o sursă europeană.

Citește și : ATAC ARMAT în New Mexico. Trei persoane au fost ucise

„Cu mai puţin de o săptămână înainte de Consiliul (summitul) UE, Donald Tusk va prezenta situaţia la zi privind Brexit-ul în acest context, indiferent cum va fi el dimineaţă”, a explicat sursa.

La Londra, Downing Street a refuzat deocamdată orice comentariu.

Bruxellesul şi Londra speră să încheie în următoarele zile un acord asupra principalelor modalităţi ale divorţului, pentru a trece la a doua fază de negocieri consacrate viitoare relaţii bilaterale.

„Discutăm în continuare cu Londra (…) Până acum, nu avem ‘fum alb'”, a afirmat la orele prânzului un purtător de cuvânt al Comisiei.

„Suntem gata să o primim pe Theresa May în orice moment, atunci când ei (britanicii) vor fi gata. Aceasta ar urma să aibă loc săptămâna aceasta (…), săptămână ce include şi duminica”, a precizat el.

UE şi Marea Britanie au eşuat luni, după un dineu între preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi Theresa May, în a încheia un acord asupra modalităţilor de separare, împiedicându-se de dosarul privind viitorul frontierei irlandeze după Brexit.

Această problemă este una dintre cele trei priorităţi ale primei faze a negocierilor asupra Brexit-ului, alături de reglementarea financiară şi de drepturile cetăţenilor europeni stabiliţi în Marea Britanie.

Europenii cer „progrese suficiente” pe cele trei fronturi, pentru a accepta să demareze o a doua fază a negocierilor, care să includă negocierile comerciale cerute cu insistenţă de Londra.

Theresa May a afirmat miercuri că Londra şi Bruxellesul sunt „pe cale” să treacă la o a doua fază a negocierilor.

Obiectivul europenilor este de a încheia rapid acest acord pentru a fi adoptat în cursul summitului UE prevăzut la 15 decembrie la Bruxelles.