DISTRIBUIȚI
Evening Standard

Coaliţia Civică poloneză (KO) a anunţat vineri prin intermediul liderului său, Donald Tusk, că va propune amendarea Constituţiei astfel încât pentru o eventuală ieşire a Poloniei din Uniunea Europeană să fie nevoie de un mandat clar din partea parlamentului sau a cetăţenilor, informează thenews.pl, potrivit agerpres.   

Fost premier al Poloniei şi fost preşedinte al Consiliului European, Tusk a declarat într-o conferinţă de presă că proiectul legislativ este menit să creeze „o garanţie blindată că Polonia va rămâne în UE atât timp cât doreşte poporul polonez”.


Citește și : Mii de refugiaţi afgani se întorc acasă

Potrivit propunerii, decizia de a părăsi Uniunea Europeană va trebui să fie luată printr-un referendum naţional sau cu o majoritate de două treimi în ambele camere ale parlamentului de la Varşovia.

O asemenea ”garanţie blindată” este necesară întrucât ”vorbele şi faptele” partidului de guvernământ Lege şi Justiţie ”arată fără dubiu că prezenţa Poloniei în UE este în pericol”, a subliniat Donald Tusk. Acesta a adăugat că noul proiect legislativ este „o idee logică, foarte simplă, menită să salvgardeze poporul polonez”.

Tusk a precizat că KO a strâns numărul necesar de 92 de semnături şi că va înainta propunerea în parlament.

Citește și : SUA limitează expulzările de imigranţi ilegali