DISTRIBUIȚI
Twitter

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a adus un omagiu victimelor bombardamentului atomic american de la Nagasaki, relatează DPA, potrivit agerpres. Oficialul a vizitat miercuri oraşul japonez, al doilea lovit de o bombă atomică la sfârşitul celui de-al doilea război mondial.

Tusk, primul reprezentant la vârf al Uniunii Europene care a făcut o vizită oficială la Nagasaki, se află în Japonia cu ocazia summitului G20 de la Osaka, la care va participa în zilele următoare.


Citeşte şi: Cutremur puternic în Panama – VIDEO

Preşedintele a discutat cu primarul Tomihisa Taue şi cu Shigemitsu Tanaka, în vârstă de 78 de ani, lider al unui grup de supravieţuitori ai atacului atomic.

„Sunt profund emoţionat de vizita la Muzeul Bombei Atomice, la Memorialul Naţional pentru Pace şi de conversaţiile pe care le-am avut”, a declarat Tusk într-un comunicat. El a publicat şi un mesaj pe Twitter: „De la Nagasaki, cuvinte de avertisment şi un apel simplu către toţi participanţii la G20: treziţi-vă până nu e prea târziu. Asumaţi-vă răspunderea nu doar pentru interesele voastre, ci mai presus de toate pentru pace şi pentru o ordine mondială sigură şi corectă”.

Citeşte şi: Poliţia de frontieră americană a rămas fără şef. John Sanders şi-a dat demisia!

Miercuri, liderul european are pe agendă şi o vizită la Hiroshima, primul oraş atacat cu arma atomică, pe 6 august 1945. Trei zile mai târziu, bomba cu numele de cod Fat Man a căzut la Nagasaki, unde până la sfârşitul anului s-au înregistrat aproximativ 74.000 de morţi.