DISTRIBUIȚI

Preşedintele american Donald Trump a sugerat vineri că poliţistul înarmat care nu a intervenit în atacul de la un liceu din Florida la 14 februarie fie este ‘un laş’, fie a fost paralizat de frică, relatează AFP şi dpa.

„Ei sunt antrenaţi. El nu a reacţionat corespunzător sub presiune sau este un laş”, a spus preşedintele, vorbind despre Scot Peterson, adjunct de şerif din comitatul Broward care a fost identificat încă de joi seară, conform agerpres.


„Ce e sigur e că şi-a făcut prost treaba. Nu există niciun dubiu în legătură cu acest lucru”, a adăugat Trump, spunând că a fost „surprins” că autorităţile i-au divulgat identitatea, dar că „el merită ca aceasta să fie publică”

Citește și : Turcia : Un bărbat a primit 53 de pedepse cu închisoarea pe viaţă pentru moartea a 53 de persoane într-un atac din 2013

Autorităţile locale au transmis joi seară că ofiţerul de poliţie înarmat Scot Peterson, responsabil cu protecţia şcolii, a luat poziţie în afara clădirii pe durata de patru minute a atacului, care s-a soldat cu 17 morţi.

Şeriful din comitatul Broward, unde se află liceul Marjory Stoneman Douglas din Parkland, a spus joi seară că Peterson „s-a aflat în campus (…) pe durata” atacului armat.

„Era înarmat, era în uniformă”, a adăugat Scott Israel, precizând că a putut vedea pe înregistrări video că adjunctul său „a luat poziţie” în afara clădirii unde se derula atacul şi că „nu a intrat deloc”.

Potrivit şerifului, Peterson a demisionat după ce a fost suspendat fără remuneraţie.

Trump a evocat miercuri posibilitatea de a-i înarma pe unii profesori pentru a preveni atacurile în şcoli şi şi-a exprimat sprijinul pentru câteva măsuri limitate privind controlul armelor.

Controversata propunere ca unii profesori să deţină arme este de mult timp promovată de puternica Asociaţie Naţională pentru Arme (NRA), care l-a susţinut pe Trump în campania prezidenţială din 2016.

Vineri, Trump a spus că „NRA este formată din oameni pricepuţi care fac ceea ce trebuie”