DISTRIBUIȚI

Cel mai puternic om al planetei îl atacă pe cel mai bogat om al planetei: preşedintele american Donald Trump şi-a exprimat joi „preocuparea” că grupul Amazon al lui Jeff Bezos, declarat în martie de Forbes nr. 1 în topul averilor pe plan mondial, plăteşte impozite prea mici, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Mi-am exprimat preocupările cu privire la Amazon încă dinainte de alegeri. Spre deosebire de alţii, ei nu plătesc sau plătesc prea puţin impozit către guvernele locale sau guvernul federal şi tratează sistemul nostru poştal ca fiind propriul lor curier (provocând SUA pierderi enorme) şi determinând închiderea a mii de afaceri!” – a acuzat Trump într-unul din mesajele sale matinale pe Twitter.


Citește și : Georgia anunţă expulzarea unui diplomat rus în semn de solidaritate cu Marea Britanie

Repercusiunile s-au simţit şi la Bursa din New York, unde în deschidere acţiunile Amazon înregistrau o scădere de 1,7%. Dar zvonurile că liderul de la Casa Albă a luat în vizor gigantul vânzărilor pe internet au determinat încă de miercuri o scădere importantă a acţiunilor grupului, care au ajuns la -4,38% la închiderea bursei, adică o pierdere de 31,4 miliarde de dolari de capitalizare.

Site-ul Axios a publicat miercuri un articol privind „obsesia” preşedintelui Trump faţă de Amazon şi dorinţa acestuia de a-l ataca pe Bezos prin intermediul legislaţiei antitrust.

După instalarea sa la Casa Albă, Trump a criticat în repetate rânduri compania cu sediul la Seattle, reproşându-i în special că nu respectă dreptul la concurenţă.

Dacă practicile de „optimizare fiscală” ale Amazon au fost puse de-a lungul timpului sub semnul întrebării atât în SUA cât şi în Europa, lucrurile s-au schimbat după ce grupul a raportat creşterea profitului şi a plătit impozite de 412 milioane de dolari către guvernul federal, în 2016, notează AFP.

Tot Axios a mai relatat că prietenii şi ei bogaţi ai miliardarului republican ajuns preşedinte i s-au plâns că terenul tot mai vast câştigat de Amazon în sectorul comerţului le „distruge” afacerile.

Casa Albă a dezminţit miercuri informaţiile în acest sens, purtătoarea de cuvânt Sarah Sanders subliniind că „deocamdată nu se prevede nicio măsură”.

Jeff Bezos – a cărui avere este estimată la aproape 120 miliarde de dolari – este şi proprietarul Washington Post, ţintă regulată a atacurilor celui de-al 45-lea preşedinte al SUA.

„#AmazonWashingtonPost, numit uneori paznicul Amazonului, care nu-şi plăteşte taxele de internet (cum ar trebui), este FAKE NEWS” – a transmis Trump în iunie 2017.

Cei doi lideri au avut numeroase schimburi de „amabilităţi” în timpul campaniei prezidenţiale din 2016, iar Trump a afirmat, înainte să ajungă preşedinte, că Amazon, care potrivit lui a cumpărat Washington Post „pentru a nu fi urmărit pentru tendinţele sale monopoliste”, ar putea avea „o mare problemă antitrust” dacă va fi ales.

Bloggerul specializat pe noile tehnologii Lou Kerner a calificat drept „populist” atacul de joi al liderului de la Casa Albă la adresa lui Bezos. „Walmart zdrobea micii jucători înainte de Amazon”, a menţionat Kerner.

În prezent, Amazon – care în 2017 a achiziţionat şi lanţul de supermarketuri bio Whole Foods – vrea să-şi deschidă un al doilea cartier general şi a preselectat în acest scop 20 de mari oraşe din SUA – inclusiv capitala federală Washington -, entuziasmate de perspectiva creării a 50.000 de noi locuri de muncă.

În octombrie 2014, magnatul Trump retransmitea – tot pe Twitter – un citat atribuit lui Bezos: „Dacă nu vreţi să fiţi criticaţi, pentru numele lui Dumnezeu, nu faceţi nimic inovator!” – mai aminteşte AFP.

Citește și : Venezuela : Un presupus incendiu a făcut 68 de morţi într-un comisariat