DISTRIBUIȚI
AFP

Preşedintele SUA Donald Trump şi premierul japonez Shinzo Abe au discutat vineri aspecte privind extinderea sistemului de apărare antirachetă, precum şi alte eforturi de a consolida apărarea Japoniei, a anunţat Casa Albă în contextul intensificării tensiunilor privind programul nuclear nord-coreean, relatează Reuters.

În cadrul unei convorbiri telefonice, Trump şi Abe au ‘convenit de asemenea asupra necesităţii de a accelera campania de presiune internaţională maximă pentru denuclearizarea Coreei de Nord’, a anunţat Casa Albă, conform agerpres.


Convorbirea are loc în contextul în care emisarul special al SUA pentru Coreea de Nord, Joseph Yun, a declarat joi, la Tokyo, că toate opţiunile rămân deschise în ce priveşte soluţionarea crizei nucleare nord-coreene, menţionând însă că nu crede că opţiunea militară este aproape.

Citește și : Coreea de nord îndeamnă ONU să salute îmbunătăţirea relaţiilor dintre Corei

Potrivit emisarului special, SUA încearcă o rezolvare paşnică a crizei, iar diplomaţia este opţiunea preferată.

Declaraţiile lui Yun survin la o zi după ce preşedintele american Donald Trump a numit ‘depravată’ conducerea Coreii de Nord şi a afirmat că programul nuclear al Phenianului ‘ar putea ameninţa foarte curând’ teritoriul SUA, angajându-se să prevină această evoluţie, fără a oferi detalii.