DISTRIBUIȚI

Preşedintele american, Donald Trump, a salutat îndelung marţi, primindu-l pe premierul elen Alexis Tsipras, lucrul „minunat” făcut de Grecia pentru a depăşi dificultăţile economice şi financiare, relatează AFP. 

„Avem încredere în Grecia”, a declarat Donald Trump într-o conferinţă de presă organizată în grădinile de la Casa Albă, lăudând „deciziile dificile” luate de Atena în ultimii ani.


„Grecia a traversat o perioadă dificilă, dar au făcut un lucru fantastic pentru a reveni şi se vor întoarce”, a subliniat el, avându-l alături pe liderul grec – fără cravată, ca de obicei.

După şapte ani de strictă austeritate bugetară care a dus la pierderea unui sfert din PIB şi la explozia şomajului, economia Greciei pare să vadă capătul tunelului cu o creştere aşteptată de aproape 2% în 2017, dopată de un număr record de turişti în această vară.

Liderul administraţiei americane a insistat asupra „potenţialului enorm” al acestei ţări şi a vorbit despre un posibil acord asupra unui contract de modernizare a avioanelor F-16 utilizate de armata elenă, pentru o valoare totală de 2,4 miliarde de dolari.

Reafirmând sprijinul american pentru un plan „responsabil” de reeşalonarea a uriaşei datorii a Atenei, el a subliniat că o Grecie „puternică şi în creştere” reprezintă un puternic potenţial pentru investiţiile americane.

La rândul său, premierul elen a lansat un apel la creşterea investiţiilor americane pentru a ajuta ţara să iasă din „această criză îngrozitoare”.

Întrebat despre afirmaţiile foarte critice pe care le-a făcut în timpul campaniei prezidenţiale americane la adresa lui Donald Trump, Alexis Tsipras a evitat un răspuns direct, insistând asupra importanţei relaţiilor dintre cele două ţări.

Atena a revenit în iulie pe pieţele financiare şi speră ca în vara lui 2018 să iasă de sub tutela bugetară a UE şi FMI instituită în 2010.