DISTRIBUIȚI
Daily Express

Iranul va avea ‘probleme mai mari decât a avut vreodată’ dacă autorităţile de la Teheran decid să reia programul nuclear, a avertizat marţi preşedintele american, Donald Trump, în timpul întrevederii de la Casa Albă cu preşedintele francez, Emmanuel Macron, transmit AFP şi dpa, conform agerpres.

Trump, care a reamintit că opiniile sale despre acordul nuclear cu Iranul şi dorinţa sa de a revizui documentul sunt binecunoscute, a criticat această înţelegere pe care a calificat-o drept ‘nebună’, ‘ridicolă’ şi un pact care nu ar fi trebuit să fie convenit niciodată.


Citește și : Canada : Şoferul furgonetei , pus sub acuzare marţi pentru zece crime cu premeditare în cazul atacului din Toronto

”Indiferent unde mergi în Orientul Mijlociu, Iranul pare să se afle în spatele a orice acolo unde există o problemă”, a subliniat liderul american, care a dat ca exemplu conflictul armat din Yemen.

Donald Trump a dat termen până la 12 mai principalelor puteri europene semnatare ale acordului din 2015 cu Teheranul să ‘remedieze deficienţele groaznice’ ale acestui tratat, în caz contrar ameninţând că va refuza să extindă suspendarea sancţiunilor împotriva Iranului, prevăzută de acord.

În urmă cu trei zile, ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, a avertizat că Teheranul are în vedere o varietate de contramăsuri dacă Washingtonul decide să se retragă din acordul privind programul nuclear iranian, încheiat în 2015 (JCPOA).

JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action) a fost semnat la 14 iulie 2015 de Iran şi şase mari puteri ale lumii: SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa, China şi Germania.

Citește și : Fostul lider al sârbilor bosniaci, Radovan Karadzic, neagă în faţa judecătorilor orice genocid

Preşedintele american a criticat constant acordul, în care se promite ridicarea sancţiunilor impuse Teheranului în schimbul încetării de către Iran a eforturilor sale de dezvoltare a armelor nucleare. Donald Trump solicită eliminarea din acord a clauzelor de caducitate pentru unele restricţii pe care SUA le impune Iranului, reguli mai dure privind inspecţiile şi limitarea dezvoltării rachetelor cu rază lungă de acţiune de către iranieni.