DISTRIBUIȚI
Milenio

Preşedintele american, Donald Trump, i-a mulţumit miercuri omologului său mexican, Andrés Manuel López Obrador, pentru „eforturile fără precedent” făcute pentru oprirea valului de migranţi de la frontiera comună, transmite EFE, potrivit agerpres.

„Trump i-a mulţumit lui López Obrador pentru eforturile fără precedent făcute de Mexic pentru a ajuta la reducerea fluxului migratoriu spre frontiera sudică a SUA” de la semnarea acordului între cele două ţări în urmă cu trei luni, a arătat, într-un comunicat, un purtător de cuvânt al Casei Albe.


Citește și : Veste bună pentru Chişinău: Rusia ÎŞI RETRAGE arsenalul sovietic din Transnistria

Cei doi lideri şi-au exprimat de asemenea dorinţa comună ca noul acord comercial dintre Statele Unite, Mexic şi Canada (USMCA) să primească „rapid” aprobarea Congresului american.

Ei s-au angajat totodată să continue să colaboreze şi în alte probleme bilaterale.

SUA şi Mexic au semnat pe 7 iunie un acord privind migraţia, după ce Trump ameninţase că va impune taxe vamale la toate produsele provenite din Mexic.

Acordul a intervenit după ce, în mai, Statele Unite opriseră la frontiera sudică aproape 133.000 de migranţi, cel mai ridicat număr înregistrat din 2006 într-o singură lună.

Citeşte şi: Preşedintele Adunării Generale din Franţa, INCULPAT într-un caz de corupţie

Rezultatele acordului, care prevede trimiterea înapoi în Mexic a tuturor solicitanţilor de azil care au trecut ilegal frontiera şi desfăşurarea de trupe mexicane la graniţa cu Guatemala, au fost analizate marţi, la Casa Albă, de ministrul mexican de Externe, Marcelo Ebrard, în discuţii cu vicepreşedintele SUA, Mike Pence, şi ulterior Donald Trump.

În timp ce Ebrard a susţinut că scăderea tranzitului migratoriu este deja „ireversibilă”, Pence i-a cerut ca Mexicul să facă „mai mult”.

În august, numărul migranţilor opriţi la frontieră a fost de 50.693, cifră mult mai mică faţă de valorile din lunile anterioare, dar cea mai ridicată din ultimii ani în ceea ce priveşte luna august.