DISTRIBUIȚI
CNBC.com

Donald Trump i-a cerut lui Kim Jong Un să pună ”totul” pe masă la Hanoi, însă discuţiile au eşuat din cauza divergenţelor pe tema ”denuclearizării” şi sancţiunilor, a declarat vineri un oficial de rang înalt de la Departamentul de Stat american, care a prezentat astfel o versiune diferită faţă de cea a diplomaţiei nord-coreene, relatează AFP, scrie News.ro .

Preşedintele american şi dictatorul nord-coreean au parcurs fiecare un drum lung până la summitul consacrat spinosului dosar al ”denuclearizării” Coreei de Nord în Vietnam, însă întâlnirea s-a încheiat brusc, iar cele două părţi s-au despărţit fără vreo declaraţie comună – prevăzută iniţial.


Citește și : Irlanda autorizează extrădarea unui fost militant IRA

Un oficial de rang înalt de la Departamentul de Stat american a declarat, sub protecţia anonimatului că nord-coreenii au cerut ”mai multe miliarde de dolari sub forma relaxării sancţiunilor” economice impuse Phenianului din cauza programelor sale nuclear şi balistic – interzise.

Însă ei ”nu voiau să-şi îngheţe total programele armamentului de distrugere în masă”, afirmă el.

Ridicarea sancţiunilor ”ne-ar fi plasat de facto în situaţia de a subvenţiona dezvoltarea în curs a unor arme de distrugere în masă în Coreea de Nord”, a spus oficialul.

”Armele însele trebuie să fie pe masă”, a subliniat el. ”În discuţiile sale, preşedintele i-a îndemnat pe nord-coreeni să îndrăznească să vadă lucruri mai mari. Preşedintele l-a încurajat pe preşedintele (chairman) Kim să mizeze totul. Iar noi eram, de asemenea, pregătiţi să mizăm totul”, a adăugat acest oficial.

Ministrul nord-coreean de Externe Ri Yong-ho a convocat, un lucru extrem de rar, jurnalişti reprezentând o mână de ţări la o conferinţă de presă, joi noaptea, în capitala vietnameză, pentru a prezenta versiunea Phenianului – şi anume că Nordul a cerut doar o ridicare parţială a sancţiunilor.

Phenianul a făcut o ”propunere realistă”, în schimbul închiderii ”în mod permanent şi distrugerii complete a tuturor infrastructurilor de producţie nucleară în zona Yongbyon, în prezenţa unor experţi americani”, potrivit ministrului.

Însă, a declarat oficialul american citat, definiţia însăşi a perimetrului Yongbyon – un enorm complex, care ar conţine ”peste 300 de infrastructuri diferite” – a ridicat probleme.

”Ceea ce ne-au propus nord-coreenii a fost să închidă o parte a complexului Yongbyon”, dă el asigurări.

Celălalt subiect contencios a fost, încă o dată, semnificaţia cuvântului ”denuclearizare”.

Washingtonul vrea ca Nordul să renunţe complet la arsenalul său nuclear, însă pentru Phenian ”denuclearizarea” este mult mai largă.

Nordul vrea ridicarea sancţiunilor şi sfârşitul a ceea ce el percepe drept ameninţări americane – şi anume o prezenţă militară americană în Coreea de Sud şi în regiune, în general.

Citește și : Tot mai multe voci din dreapta europeană cer sancţionarea lui Viktor Orban

Cu toate acestea, oficialul citat a insistat, la fel ca Trump, asupra aspectului pozitiv al negocierilor.

”Suntem încurajaţi de situaţie”, a declarat el.

”Nu ne-am apropiat suficient, în timpul acestui summit, însă suntem încurajaţi de oportunităţile care ni se oferă”, a adăugat el.