DISTRIBUIȚI
Daily Express

Preşedintele american, Donald Trump, şi francez, Emmanuel Macron, au discutat telefonic luni despre situaţia din Irak, precum şi din Orientul Mijlociu, a informat Casa Albă într-un comunicat, relatează AFP, potrivit agerpres .

„Convorbirea telefonică a confirmat relaţia strânsă dintre Statele Unite şi Franţa în calitate de aliaţi angajaţi în stabilizarea Orientului Mijlociu şi a Africii de Nord”, a subliniat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders.


Potrivit comunicatului, cei doi şefi de stat au „convenit necesitatea pentru guvernul irakian şi guvernul regional din Kurdistan de a-şi rezolva diferendele prin dialog”.

Emmanuel Macron l-a primit sâmbătă la Palatul Elysee pe prim-ministrul regiunii autonome a Kurdistanului irakian, Nechirvan Barzani. Întâlnirea a avut loc în timp ce continuă criza dintre Erbil, capitala Kurdistanului irakian, şi Bagdad, la două luni după referendumul de independenţă organizat de autorităţile kurde.

Citește și : Rusia : Ministerul Apărării a informat că aviația sa a efectuat zeci de misiuni de susținere a militanților în Siria

După acest scrutin la care s-a opus cu fermitate, guvernul central a cucerit din mâinile luptătorilor kurzi (peshmerga) aproape toate sectoarele disputate din ţară, printre care o parte a regiunii petroliere Kirkuk.

Casa Albă a mai făcut cunoscut că Donald Trump şi Emmanuel Macron au discutat şi despre pacea din Orientul Mijlociu.

Liderul administraţiei de la Washington urmează să se pronunţe în această săptămână asupra statului spinos al Ierusalimului, sub presiunea lumii musulmane care l-a avertizat că orice schimbare poate ruina speranţele de relansare a procesului de pace.