DISTRIBUIȚI
U.S. President Donald Trump waits for reporters to leave the room after speaking about his summit with Russia's President Putin during a meeting with members of the U.S. Congress at the White House in Washington, July 17, 2018. REUTERS/Leah Millis

Preşedintele american Donald Trump a acuzat marţi China că „încearcă să influenţeze” alegerile din Statele Unite ale Americii prin sancţiunile sale comerciale, după ce Beijingul a anunţat „represalii” la noile tarife vamale indicate luni de Washington, într-o nouă escaladare a războiului comercial, potrivit AFP, conform agerpres.

„China a indicat în mod deschis că încearcă în mod activ să influenţeze şi să schimbe alegerile noastre, atacându-ne agricultorii, fermierii şi muncitorii din industrie, deoarece sunt loiali faţă de mine”, a scris într-un mesaj pe Twitter Donald Trump, după ce, cu o zi în urmă, SUA au impus tarife de 10% asupra unor importuri din China în valoare de 200 de miliarde de dolari.


Citește și: Rick Perry: Astăzi putem transmite un semnal foarte clar că SUA şi Europa sunt deschise afacerilor şi gata să pornească

China a instituit marţi tarife asupra unor importuri din SUA în valoare de 60 de miliarde de dolari, conform guvernului de la Beijing, citat de AFP.

Acuzaţia formulată de Trump intervine la mai puţin de o săptămână după semnarea unui decret prin care preşedintele american autorizează sancţiuni împotriva cetăţenilor străini care încearcă să influenţeze alegerile din SUA.

Cu mai puţin de două luni înainte de alegerile legislative de la mijlocul mandatului, oficiali americani au declarat că au observat încercări de amestec, nu numai din partea Rusiei, ci şi a Chinei şi a altor ţări.

Luni, Donald Trump a precizat, într-un comunicat difuzat de Casa Albă, calendarul aplicării noilor tarife faţă de China.

„Tarifele vamale vor intra în vigoare la 24 septembrie şi vor creşte la 10% până la sfârşitul anului. La 1 ianuarie taxele vamale vor fi majorate la 25%”, menţionează comunicatul.

Tarife punitive adoptate în iulie şi august au vizat deja bunuri chineze în valoare de 50 miliarde dolari în importurile anuale ale SUA.

Citește și: 100 de oameni au fost ‘înghiţiţi’ de inundaţiile din Nigeria

Răspunsul Chinei nu a întârziat, Beijingul promiţând marţi „represalii” la noile tarife şi calificând drept „incertă” reluarea negocierilor cu Washingtonul.

„China a profitat de Statele Unite pe terenul comercial timp de mai mulţi ani. Ei (chinezii) ştiu, de asemenea, că eu sunt cel care ştie cum să o oprească”, a declarat liderul american într-un al doilea tweet marţi dimineaţă.