DISTRIBUIȚI

Preşedintele Statelor Unite Donald Trump a avut o convorbire telefonică „productivă” cu prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman, a anunţat marţi Casa Albă, citată de DPA, potrivit agerpres.

„Ei au discutat rolul critic al Arabiei Saudite în asigurarea stabilităţii Orientului Mijlociu, menţinând presiunea maximă împotriva Iranului, şi problemele legate de drepturile omului”, potrivit unui comunicat.


Citește și: Jaf ca-n filme pe aeroportul din Tirana: Hoții au fugit cu milioane de euro dintr-un avion!

Nu a existat nicio menţiune referitoare la Jamal Khashoggi, jurnalistul disident care a fost ucis anul trecut în consulatul saudit de la Istanbul.

Luni, Departamentul de Stat a interzis intrarea în SUA a 16 saudiţi care ar avea legătură cu crima, în cadrul unor sancţiuni.

Trump rămâne un susţinător ferm al Arabiei Saudite, în special în condiţiile în care el s-a angajat într-o campanie de creştere a presiunii asupra Iranului.

În această săptămână, Statele Unite au desemnat Corpul Gărzilor Revoluţionare Iraniene drept organizaţie teroristă străină. Anul trecut, Trump a impus o serie de sancţiuni Iranului după ce s-a retras din acordul nuclear multilateral din 2015.

Citește și: După numărarea a 95% din voturi, Netanyahu pare că-și va menține fotoliul de premier în Israel

Arabia Saudită insistă că moartea lui Khashoggi a fost o „operaţiune scăpată de sub control” şi a inculpat 11 persoane pentru crimă.

Criticii monarhiei afirmă că prinţul moştenitor probabil a ştiut despre sau a fost implicat în asasinat, având în vedere poziţia sa la vârful puterii în regat.