DISTRIBUIȚI
Wall Street Journal

Donald McGhan, consilierul juridic al lui Donald Trump la Casa Albă, colaborează îndeaproape cu investigaţia procurorului special Robert Mueller privind amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016, scrie BBC, care citează un raport al New York Times, potrivit news.ro .

Conform informaţiilor New York Times, care are ca surse mai mulţi foşti şi actuali oficiali de la Casa Albă, Donald McGahn a participat, voluntar, la trei interviuri cu investigatorii, participând astfel la discuţii care au durat, în total, 30 de ore şi s-au întins pe o perioadă de nouă luni.


Citește și : Israelul a închis un punct de trecere a frontierei cu Fâşia Gaza destinat pietonilor

În acest timp, el „a vorbit despre cele mai intime momente” ale discuţiilor sale cu preşedintele Trump, oferind astfel informaţii preţioase anchetatorilor.

El a vorbit despre comentariile şi acţiunile lui Trump „în perioada concedierii directorului FBI, James Corney” dar şi despre obsesia preşedintelui de a pune „o persoană fidelă” la conducerea anchetei. McGahn a oferit detalii şi despre cum Trump i-a cerut procurorului general Jeff Sessions să preia conducerea anchetei.

Procurorul special Robert Mueller investighează, pe lângă amestecul Rusiei, şi dacă a avut loc o obstrucţionare a justiţiei din partea lui Trump.

După publicarea informaţiilor, Trump a confirmat că le-a permis lui McGahn şi altor membri ai staff-ului de la Casa Albă să coopereze îndeaproape cu ancheta procurorului special.

New York Times precizează în raport că este rar ca un avocat să fie atât de deschis faţă de investigatori, dar că el ar fi putut fi motivat de frica de a fi pus sub acuzare pentru decizii ale Casei Albe care ar putea fi considerate ca fiind obstrucţionarea justiţiei.

Citește și : Milioane de musulmani au început duminică marele pelerinaj la Mecca

Răspunzând acestor supoziţii, Trump a lansat un nou atac asupra ziarului pe Twitter şi a descris aceste informaţii ca fiind „false”.

„New York Times a publicat o informaţie falsă astăzi în care sugerează că McGahn ar fi un fel de „şobolan” de tipul John Dean. Dar i-am permis atât lui cât şi altora să depună mărturii, cu toate că nu eram obligat. Am cerut transparenţă pentru ca această vânătoare de vrăjitoare dezgustătoare să se încheie. Atâtea vieţi au fost distruse pentru nimic – avem de-a face cu McCarthyism!”, a afirmat Trump pe Twitter.

Trump a continuat atacul: „Studiaţi-l pe Joseph McCarthy pentru că suntem acum în perioada în care Mueller şi gaşca lui fac ca Joseph McCarthy să pară un mic copil! O vânătoare de vrăjitoare!”.

Mccarthy-ismul este un termen care descrie o perioadă de suspiciune intensă anticomunistă în Statele Unite ale Americii, care a durat, cu aproximaţie, de la sfârşitul deceniului al patrulea până pe la mijlocul celui de-al şaselea. Termenul derivă din numele senatorului american Joseph McCarthy, un reprezentant republican al statului Wisconsin. Perioada mccarthy-ismului mai este cunoscută şi ca a doua panică roşie şi a fost caracterizată prin creşterea temerilor faţă de încercările de penetrare a instituţiilor americane de către spionii sovietici, ascuţirea tensiunilor americano-sovietice datorită hegemoniei URSS-ului în Europa Răsăriteană, succesul revoluţiei comuniste chineze (1949) şi izbucnirea războiului din Coreea (1950-1953).